RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jo da, han er steinrik

Foto: Poppe, Cornelius
Sist oppdatert:
Stein Erik Hagen selger Steen & Strøm og løser dermed etter alt å dømme sine gjeldsproblemer.

Stein Erik Hagens familieselskap Canica selger hele Steen & Strøm. Kjøpere er den franske kjøpesenterkjeden Klépierre og det nederlandske pensjonsfondet ABP. Kjøpesummen er på totalt 21,9 milliarder kroner og gjøres opp kontant, ifølge pressemeldinger fra kjøper og selger mandag kveld.

Det har lenge vært kjent at Hagen har forsøkt å selge Steen & Strøm for å redusere gjelden i systemet sitt.

- Det er med et visst vemod at vi nå selger Steen & Strøm, men det er primært tre årsaker til salget: For det første ønsker vi å konsentrere og prioritere ressurser på våre andre investeringer, hvorav Orkla er den største. For det andre mener vi at de nye eierne har viktig kunnskap og kompetanse som vil bidra til å utvikle Steen & Strøm videre til en enda sterkere kjøpesenteraktør. For det tredje var det økonomisk rasjonelt å gjennomføre transaksjonen på nåværende tidspunkt, sier styreleder i Canica, Stein Erik Hagen.

Kan puste ut
For Hagen betyr dette etter alt å dømme at hans gjeldsproblemer er løst. Ifølge medierapporter har systemet hans totalt hatt gjeld på rundt 25 milliarder kroner, hvorav 13 milliarder i Steen & Strøm og 12 milliarder i Canica. Totalsummen på nær 22 milliarder, betyr da at det blir rundt 9 milliarder igjen utover gjelden i Steen & Strøm.

Det betyr at gjelden i Canica, som blant annet er storaksjonær i Orkla, kan kuttes drastisk hvis Hagen ønsker det. Bare det løpende utbyttet fra Orkla-aksjene vil etter alt å dømme være mer enn nok til å betale den gjenværende gjelden. Dette kan bidra til å dempe usikkerheten rundt Canica som investor i Orkla.

Tidligere i juli skrev Finansavisen at prosessen med å selge Steen & Strøm var i trøbbel, og at det høyeste budet var på 14 milliarder kroner. Hagen reagerte svært negativt på dette oppslaget, men åpnet da for at det kunne bli aktuelt å selge en mindre del av Steen & Strøm. Men resultatet ble altså at hele selskapet ble solgt.

Gevinst
- Vi er fornøyd både med at vi har vært med på å utvikle Steen & Strøm til Skandinavias ledende kjøpesenteraktør, og med det salget vi nå har gjennomført. Salget gir en total gevinst i forhold til investerte kroner på i størrelsesorden 3,5 milliarder kroner for Canica. Vi skal bruke de midlene vi får fra salget på nye investeringer og til å betale noe gjeld, sier administrerende direktør i Canica, Peter A. Ruzicka i en pressemelding.

Steen & Strøm er eier eller deleier i 30 kjøpesentre i Skandinavia, hvorav 18 i Norge, 9 i Sverige og 3 i Danmark. I tillegg er Steen & Strøm er ansvarlig for kommersiell drift av 56 kjøpesentre.

Canica har vært på eiersiden i Steen & Strøm i en årrekke. I juli og august 2007 gjennomførte Canica transaksjoner som gjorde at selskapet fikk kontroll med alle aksjene i Steen & Strøm. Selskapet ble tatt av Oslo Børs 18. september 2007.

ABG Sundal Collier og Deutsche Bank har bistått Canica som finansielle rådgivere ved transaksjonen. SEB Enskilda har vært rådgiver for kjøperne.

Transaksjonen forventes å endelig gjennomføres i løpet av høsten 2008, betinget godkjennelse fra relevante konkurransemyndigheter, ifølge dagens melding fra Canica.

ABP skal eie 43,9 prosent i selskapet, mens Klépierre vil eie 56,1 prosent. Steen & Strøm vil bestå som en separat legal enhet og drives av selskapets nåværende ledelse og ansatte, ifølge meldingen fra kjøperne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere