Gå til sidens hovedinnhold

- Jo, du trenger kreftforsikring

Ekspertene slår tilbake mot Kristoffer Joners parodi.

(SIDE2): Onsdag gikk Kristoffer Joner ut i Dagbladet og fortalte at han synes kreftreklamene til Storebrand er spekulative. I tillegg mener han de skremmer folk til å kjøpe kreftforsikring.

Derfor laget han og noen kompiser en parodi som gjør narr av reklamefilmene han omtaler som pompøse.

- Foranledningen er simpelthen at vi i likhet med alle andre har sittet og sett disse filmene. Og vi hater dem intenst og måtte gjøre noe dem, sa de til avisen.

Se parodien her: Se Kristoffer Joners herlige parodi

Se originalen her: Ane Dahl Torp.(Ekstern link)

- Må selge boligen
Side2 tok noen telefoner til ulike eksperter, og svaret vi fikk slår rett tilbake mot den dyktige skuespilleren. Forbrukerøkonomen Magne Gundersen, pensjonsrådgiver Alexandra Plahte og kommunikasjonssjef i Kreftforeningen, Jan Egil Aase mener nemlig at man slett ikke bør stole på det norske velferdssystemet om man blir kreftsyk.

- Her hos oss får vi hver uke henvendelser fra mennesker som kommer i økonomiske vansker på toppen av at de har fått denne sykdommen. Vi får et økende antall henvendelser som går på levekårsspørsmål og vi opplever fra tid til annen at folk til og med må selge boligen sin. Det oppstår ofte uforutsette utgifter med en kreftdiagnose, som ikke uten videre dekkes av det offentlige i dag, mener Jan Egil Aase, kommunikasjonssjef i Kreftforeningen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Selv om Kreftforeningen jobber med å påvirke den offentlige ordningen, mener de den ikke på langt nær er god nok.

Positive til kreftforsikringen
- Slik situasjonen er i dag så ser vi at de offentlige ordningene ikke tar høyde for alle økonomiske ekstrabelastninger, og vi stiller oss derfor positive til at det finnes en kreftforsikring på markedet. Vårt råd til folk er at de selv må gjøre en vurdering av sin egen situasjon. De bør se denne forsikringen i sammenheng med hvilke andre forsikringer de har, mener Aase.

Han påpeker også at det er lurt å sette seg godt inn i hva en kreftforsikring dekker og ikke dekker.

- Da kreftforsikringen var ny i 2007 mottok vår hjelpelinje «Kreftlinje» noen spørsmål om forsikringen. Enkelte synes den var fin og synes det var bra at tilbudet var kommet. Andre reagerte på at denne forsikringen ikke dekket alle kreftformer, sier han.

Reklamen
«Hver tredje nordmann rammes av kreft en eller annen gang i livet. Og hvert år får cirka 24.000 nordmenn en kreftdiagnose. Selv om mange blir friske igjen, kan behandlingen bli langvarig og privatøkonomien svekket. Med Storebrand Kreftforsikring slipper du å bekymre deg for økonomien i denne perioden av ditt liv.

Forsikringssummen kan du benytte som du vil, for eksempel til: tilleggsbehandling, dekke tap av arbeidsinntekt, helsebringende ferie for deg selv og familien, redusert arbeidstid for deg selv eller eventuell partner i en periode», skriver Storebrand på sine nettsider.

Informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand mener kreftforsikring er viktig fordi mange som opplever alvorlig sykdom, også får økonomiske vansker.

- Mange får vanskeligheter fordi de må være hjemme fra arbeid, i tillegg ønsker kanskje ektefellen å ta fri.

Sættem påpeker at forsikringen også er nyttig med tanke på at noen kanskje ønsker å dra på ferie med familien i en ellers vanskelig tid, eller ønsker alternativ behandling i utlandet.

- Vi tåler kritikken
Storebrand har ikke fått en storm av henvendelser etter Joners reklamefilm. Men, Sættem opplyser at den har vært mye diskutert blant ansatte, og forteller at de har fått noen henvendelser fra kunder som både er negative og positive.

- Filmen har vært diskutert her internt. Vi må tåle å bli kritisert, men vi mener likevel at Joner ikke har rett til den beskrivelsen han kommer med.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen fra SpareBank 1, også kjent fra TV3-programmet «Luksusfellen», mener Storebrands forsikring er god.

- Jeg ønsker ikke å kommentere markedsføringen av den. Men det er en god forsikring som dekker om du er uheldig. Storebrands forsikringer er ikke noen sære eller rare forsikringer, og mange nordmenn har dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sjekk, sjekk, sjekk.
Gundersen påpeker samtidig at det er viktig at folk sjekker hva de har av forsikringer fra før.

- Undersøk hva du har gjennom arbeidsgiver og fagforeningen, der kan det ligge noe.

Også pensjonsrådgiver Alexandra Plahte ved Steenberg og Plahte påpeker at det er viktig å sjekke hvilke forsikringer man er dekket av før man kjøper en forsikring som den Storebrand tilbyr.

- Begynn med det offentlige, hva får du? Hva får jeg fra arbeidsgiver? Se på totalbiten først. Først når du har fått oversikt over hva du allerede har av dekning har du et grunnlag for å si om du trenger ytterligere dekning eller ei. Hun er uenig med Joner og mener at reklamen verken er spekulativ eller skremmende.

- Det er viktig at du ikke lukker øynene for at det kan smelle i morgen. Det er en opplysningskampanje om at det kan skje i morgen. Mange nordmenn er over- eller underforsikret, hevder hun.

Flere tilbyr kreftforsikring
Kunder av kleskjeden Ellos, som selger klær via internett, tilbyr også kreftforsikring. Redcats er eier av Ellos, og det er de som tilbyr forsikringen.

- Vi tilbyr forsikring mot de gynekologiske typene kreft, for eksempel bryst-, livmor- og eggstokkreft. Forsikringen vår er rettet mot de typene kreft som forekommer hyppigst, forklarer Tor Vidar Martinsen, salgssjef ved ACE Europe.

Akkurat hvor mange slike forsikringer de har solgt til Ellos’ kunder vil han ikke ut med, men forsikringen er populær.

- Den har blitt godt mottatt i markedet, og vi har solgt over all forventning.

Sammenlignet med Storebrand-forsikringen så har ikke Ellos like harde krav til hvem som får kjøpe forsikring.

- Vi har valgt å lage en forsikring som mange kan kjøpe. Ofte blir store grupper utelattog får ikke kjøpe, for eksempel om man er overvektig eller har krefthistorikk i familien. Hos oss er det kun hvis du allerede har kreft eller er under utredning for kreft du ikke får kjøpt denne forsikringen.

- Ikke amerikanske tilstander
Også Martinsen mener det er stort behov for en slik forsikring.

- Vi mener markedet etterspør et slikt produkt og vi ser dette som et område hvor utviklingen vil eskalere.

Men han frykter ikke amerikanske tilstander, der man må forsikre seg mot alt mulig, og mange ender opp utenfor fordi man ikke har råd.

- Nei, disse forsikringene er mer et plaster på sår enn for å behandle kreften. Summene er med og gjør hverdagen enklere hvis man allerede har fått kreft. Vi har et langt stykke igjen før vi må tegne forsikring for å få verdig behandling.

Selv om forsikringen til Storebrand heter «Kreftforsikring» så dekker ikke forsikringen alle typer kreft. Kreftforsikringen dekker ikke:

- Kreft som er påvist eller har vist symptomer innen tre måneder fra helseerklæringen er utfylt og oversendt Storebrand.

- Alle former for hudkreft. Men ondartet føflekkreft er likevel dekket. Forstadier til kreft. Men hvis disse utvikles til alvorlig kreft, vil de bli dekket av forsikringen.

En annen vurdering du bør gjøre er å sjekk ut en Helseforsikring eller Kritisk sykdom-forsikring kontra kreftforsikring. Disse dekker også andre alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og lignende.

Din forsikring
Fagorganiserte får ofte gode avtaler gjennom fagorganisasjonen og da er du mest sannsynlig dekket av flere forsikringer enn yrkesskadeforsikringen som alle norske arbeidsgivere er pålagt å tegne ved lov.

Det viktigste er å finne ut av er hvilke forsikringer du allerede har, for så å kartlegge din privatøkonomi og finne ut om du trenger ytterligere dekning. Mange unge mennesker i etableringsfasen har mye gjeld og kan trenge ekstra forsikring dersom de ikke er dekket særlig godt gjennom arbeidsgiver.

Disse forsikringene kan du sjekke om du trenger, eller om arbeidsgiver har tegnet for deg:

Gruppelivsforsikring - Mange firmaer tegner gruppelivsforsikringer for sine ansatte. Dekningen er oppgitt i antall G hvor 1G tilsvarer 66 812 kroner. Dette beløpet blir regulert hvert år. Sjekk om denne forsikringen er tegnet på ditt arbeidssted og hvor mange G du er dekket av.

Utvidet yrkesskadeforsikring - Utvidet Yrkesskadeforsikring gjør det mulig å utvide forsikringssummene på mén- og dødsfallerstatning under yrkesskadeforsikringen.

Fritidsulykke forsikring - Dersom det skulle skje noe med deg utenfor arbeidstid. Forsikringssummen utbetales som en engangserstatning ved død eller invaliditet.

Annen sykdom forsikring - Hvis du blir arbeidsufør av annen sykdom enn yrkesskade og ikke kan jobbe lenger, blir du dekket med en engangssum.

Behandlingsforsikring - Dette er en forsikring som forebygger sykefravær ved at du har krav på syketerapi dersom du for eksempel har problemer med rygg/skuldre eller andre belastningsskader. Forsikringen kan også gjøre at du kommer foran i køen ved operasjon. Forsikringen skal sikre rask behandling ved sykdom eller skade.

Uførepensjon - Dersom du blir ufør og ikke kan jobbe vil du få uførepensjon. Uførepensjon blir i hovedsak beregnet på samme måte som alderspensjon. Uførepensjonen består av en grunnpensjon og en tilleggspensjon. En uførepensjon blir utbetalt månedlig.

Les saken: - Lettere å få uførepensjon

LES FLERE HELSESAKER HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar