RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er #metoo i Norge:

Jobbet som dørvakt: - Fulle damer strøk meg på brystet og tok tak i skrittet mitt


DØRVAKT: - Fulle damer strøk meg på brystet og sa ting som «her er det fint og stramt». Noen tok tak i skrittet mitt og sa ting som «dette ser det ikke ut som vi trenger å gjøre noe med», forteller 31-åringen, som jobbet som dørvakt i Bergen i fire år.
DØRVAKT: - Fulle damer strøk meg på brystet og sa ting som «her er det fint og stramt». Noen tok tak i skrittet mitt og sa ting som «dette ser det ikke ut som vi trenger å gjøre noe med», forteller 31-åringen, som jobbet som dørvakt i Bergen i fire år. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Når dørvakta sa fra til fulle damer om at han ikke ville bli tatt på, føler han ikke at de tok ham på alvor.

- Der og da er det ubehagelig. Du må liksom finne en fin måte å takle situasjonen på. Men i ettertid tenkte jeg bare at «herlighet, dette vil ikke jeg utsettes for hver helg».

Mannen som forteller er 31 år og jobbet som dørvakt i fire år. Han er en av mange lesere som har fortalt om sine opplevelser gjennom Nettavisens spørreskjema om seksuell trakassering og #metoo-kampanjen.

Etter å ha lest en rekke historier om kvinnelige ansatte i utelivsbransjen som opplever seksuell trakassering, vil han gjerne fortelle om sine opplevelser.

Les mer: - Det opplevdes nesten som prostitusjon. Jeg skulle bli tatt på for at de skulle tjene penger

- I utelivsbransjen er min erfaring at kvinner i større grad blir utsatt for seksuell trakassering enn menn, og de sakene som har blitt rullet opp i media er forferdelige saker. Det betyr imidlertid ikke at menn ikke også er offer for uønsket seksuell oppmerksomhet, sier 31-åringen.

- Kunne tenke meg å voldta deg

I en landsomfattende undersøkelse utført av YouGov på vegne av Nettavisen og Amedia, oppgir 28 prosent av de som jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet at de har opplevd seksuell trakassering.

I mars 2017 publiserte Fafo en rapport om seksuell trakassering i arbeidslivet, hvor det kom frem at 21 prosent av de som jobber i hotell- og restaurantbransjen har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med jobben i løpet av de siste tre årene.

Bergensmannen har helt rett i at kvinner er mer utsatt enn menn. Mens 12 prosent av menn i bransjen oppgir at de har opplevd seksuell trakassering, oppgir 23 prosent av kvinnene det samme.

Likevel kan han fortelle om en rekke opplevelser med uønsket seksuell oppmerksomhet fra sin tid som dørvakt:

- Fulle damer strøk meg på brystet og sa ting som «her er det fint og stramt». Noen tok tak i skrittet mitt og sa ting som «dette ser det ikke ut som vi trenger å gjøre noe med».

Ifølge mannen involverte de fleste hendelsene damer mellom 35 og 50 år. Spesielt én episode har festet seg.

- Det var tre damer i slutten av førtiårene eller begynnelsen av femtiårene som hadde en slags diskusjon utenfor utestedet. Jeg la merke til at hun ene sto og så på meg, så jeg spurte henne om hun trengte noe. Da sa hun «jeg kunne godt tenke meg å voldta deg», forteller han, og fortsetter:

- Jeg ble sjokkert, og prøvde å fortelle henne at dette ikke var greit. «Nå må du være forsiktig med det du sier, sa jeg. Dette er seksuell trakassering». Da fikk jeg beskjed om at det er «ingenting som heter seksuell trakassering for mannfolk».


Ulikt for menn og kvinner

Mannen forteller at enkelte av hendelsene ble loggført i rapporter, men som regel lot han det meste av ubehagelig seksuell oppmerksomhet forbigå i stillhet. Da han snakket med lederne sine om det, fikk han gjerne beskjed om at «det er slikt man må regne med».

- Jeg snakket med kollegaene mine om det, og de opplevde jo det samme. Mens noen opplevde det som ubehagelig, var det andre som likte det. Jeg fortalte for eksempel historien om hun som sa hun ville voldta meg til en kollega, og han mente det var en morsom historie, sier 31-åringen.

- Tror du menn og kvinner som er ansatt i utelivsbransjen opplever slik type oppmerksomhet på samme måte?

- Nei, jeg tror det er en større andel menn som opplever den type oppmerksomhet fra det motsatte kjønn som litt stas, mens kvinner flest synes det er ubehagelig. Men for min egen del var det uønsket seksuell oppmerksomhet, og selv om det ikke påvirket meg så mye i hverdagen, så har jeg tenkt en del på det.

Fakta: Dette er #metoo

Klikk for å åpne faktaboksen
 

#metoo er blitt betegnelsen på en verdensomspennende kampanje som setter søkelys på seksuell trakassering, spesielt mot kvinner fra menn i maktposisjoner.

Begrepet ble allemannseie etter at skuespilleren Alyssa Milano høsten 2017 oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering. Dette skjedde etter at en rekke kvinner hadde stått frem og fortalt om trakasseringen til filmprodusenten Harvey We instein.

«Hvis du har blitt seksuelt trakassert, skriv "me too" som et svar på denne tweeten», oppfordret Milano, og fikk massiv respons.

Kampanjen har vært preget av kvinner som har stått frem og fortalt hva de har opplevd, uten at den som trakasserte nødvendigvis har blitt navngitt. Ideen er at trakasseringens omfang er viktigere å å få fokus på, enn å lage syndebukker av enkelthistorie.

I Norge tok det noe tid før det ble mange håndfaste saker. Aleksander Schaus utlevering av historier fra TV 2 ble den første store saken, mens varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske har utløst en lang rekke varslingssaker i politikkens verden.

Amedias/Nettavisens landsomfattende undersøkelse, utført av YouGov, viser at rundt 1 av 3 - 1,35 millioner - sier de har blitt utsatt fort seksuelle krenkelser/trakassering.

- Store mørketall

Børge Ånesen, leder i Fellesforbundets avdeling for hotell og restaurant, tror mørketallene når det gjelder seksuell trakassering i bransjen er store.

- Seksuell trakassering er svært utbredt i vår bransje. Det er mer vanlig enn uvanlig. Spør du de som har jobbet i mer enn ett år på et utested, restaurant eller et hotell, vil de fleste nikke når du spør om de har opplevd seksuell trakassering fra gjester, sier Ånesen til Nettavisen.

BØRGE ÅNESEN i Fellesforbundet tror mørketallene er store når det kommer til seksuell trakassering i hotell- og restaurantbransjen.

Maktforhold

Ånesens erfaring er at menn i utelivsbransjen opplever mye av den samme uønskede seksuelle oppmerksomheten som det kvinner gjør.

- Jeg tror menn blir utsatt i like stor grad, men det er vanskeligere å se det. Dette handler om kultur og identitetsforståelse. Det en dame oppfatter som seksuell trakassering, er ikke nødvendigvis det samme som en mann vil oppfatte som seksuell trakassering, men det er jo like fullt det, sier Ånesen.

- Tror du menn og kvinner i utelivsbransjen får samme type oppmerksomhet?

- Den store forskjellen er jo at når en mann trakasserer en kvinne, så handler det i større grad om et maktforhold på grunn av ren fysikk. Damer som trakasserer mannlige dørvakter, bartendere og servitører gjør nok de samme grepene, men rent fysisk har de ikke den samme ubalansen, sier Ånesen, og fortsetter:

- Når damer trakasserer kan det nok oppfattes mer som uskyldig flørt, mens hvis en mann gjør og sier det samme, er det lettere å kalle det for misbruk og trakassering.

- Tror du menn og kvinner takler uønsket seksuell oppmerksomhet på samme måte?

- Akkurat det tror jeg handler mindre om kjønn, og mer om hvor lenge du har vært i bransjen. Har du vært i bransjen i mer enn ett år, så takler du det bedre enn når du er helt ny. Samtidig vil jeg tro at menn snakker mindre om dette enn det damer gjør. Damer er flinkere til å si fra, sånn generelt, enn det menn er.

Interne kjøreregler

Ånesen oppfordrer bransjens bedrifter til å sette seg ned og snakke om seksuell trakassering.

- De bør lage interne kjøreregler og sette grenser. Hvis noen går over grensen, bør man vite hvem man skal varsle, samt vite at man blir tatt på alvor. Her må man også ha i tankene at det også finnes personlige grenser som kan overskrides, og at de vil variere fra person til person.

- Noen av de vi har snakket med sier de varslet ledelsen om seksuell trakassering fra gjester, men fikk beskjed om at «sånn er det i denne bransjen»?

- Ja, og det er en utfordrende og sammensatt problemstilling. Arbeidsgivere skal opprettholde en forsvarlig økonomisk bedrift, og det er gjestene som betaler. Samtidig opplever jeg at de fleste som varsler, blir tatt på alvor. Blant studentene som har en restaurantjobb ved siden av studiene, opplever man ofte en stille aksept.

Fordi bransjen preges av studenter og andre deltidsansatte, tror Ånesen at det er mange som godtar uønsket seksuell oppmerksomhet fra gjester fordi de vet at de bare skal jobbe der i noen måneder.

- Er det derimot snakk om fulltidsansatte som har tenkt å gjøre karriere innenfor denne bransjen, så finner de seg gjerne i mindre og er flinkere til å varsle. Det viktigste er at bedriften har en felles forståelse for reglene, og vet hvem de skal varsle hvis grensene overskrides.

Har du opplevd seksuell trakassering? Her kan du få hjelp:
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
- Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 800 57 000
- Er det snakk om alvorlige ting, kan det være grunn til å ta kontakt med politiet: 02800 (sentralbord) eller 112 (nød)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere