Gå til sidens hovedinnhold

John Christian Elden om Nora Mørk-saken: - Idretten må tenke på ofrene

Reagerer på at ofre ikke får juridisk bistand betalt av håndballforbundet.

Tirsdag gikk håndballstjernen Nora Mørk i strupen på Norges Håndballforbund (NHF) hvor hun krevde en offentlig beklagelse.

Bakgrunnen er at hun i september i fjor fikk telefonen hacket og private bilder ble spredt. De skal også ha havnet hos spillere på Norges herrelandslag, ifølge Mørk.

Hun truer også med å trekke seg fra landslaget på grunn av det hun mener er slett håndtering av situasjonen fra NHF. Hun fikk blant annet avslag på å få finansiert juridisk bistand i saken. Flere personer er anmeldt til politiet.

- Det er underlig at idretten har en ordning der de følger omverdenens regler om oppnevning av forsvarer til de som anklages for klanderverdige forhold, mens de avstår fra å støtte den fornærmede parten. Det er cirka 25 år siden vi i Norge med tyngde erkjente at også den som er utsatt for overgrep, har behov for og rett til støtte, sier John Christian Elden til Nettavisen.

Les også: Mørk: - Skuffer meg veldig at mange heller vil beskytte vennene sine enn å hjelpe meg

Store pengekrav

Etter at spredningen av bildene ble en politisak har retten oppnevnt Elden som hennes bistandsadvokat. Det er altså det offentlige som betaler for den juridiske bistanden.

- At håndballforbundet ikke betaler for den juridiske bistanden påvirker ikke saken konkret. Hennes sak følger vi i mål uansett, da det er en viktig prinsippsak.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

I midten av desember ble det også kjent at håndballstjernen hadde anmeldt flere personer og krevd 150.000 kroner i erstatning fra samtlige. Til sammen 11 personer fikk brev i posten med kravet. Hun la også ut bilder av menn hun mener har delt private bilder av henne.

NHF fastholder at de ikke har gjort vesentlige feil i saksbehandlingen. De har følgende begrunnelse for at de landet på at de ikke skulle bistå Mørk økonomisk.

- Dette ligger i at styret i forbundet først og fremst anså dette for å være en privat sak. Dermed fant vi at vi ikke kunne støtte henne økonomisk, sier president i NHF Kåre Geir Lio til Nettavisen.

Les også: Nora Mørk la ut bilder av menn som delte de private bildene hennes

Beklagelse per brev

Mørk krevde også en offentlig beklagelse av forbundet, noe de ifølge henne ikke var villig til å imøtekomme. Men hun fikk et brev med en beklagelse som senere ble offentliggjort etter at Mørk selv ga VG tilgang til brevet, hvor det blant annet heter:

«Gjennom spesielt den siste perioden erfarer vi at du gir uttrykk for at du ikke opplever å ha fått tilstrekkelig støtte og oppfølging fra oss (Norges Håndballforbund). I denne saken er det opplevelsene og følelsene til den som har vært utsatt for ugjerningen som er det viktigste for oss, og vi beklager at det vi har gjort ikke oppleves som tilstrekkelig og riktig. Vår håndtering av saken er gjort med de beste intensjoner, samtidig som vi erkjenner at noe kunne vært gjort både annerledes og bedre

Her kan du lese hele brevet fra Norges Håndballforbund.

- Vi ønsker ikke å drive saksbehandling i media. Vi sendte henne et brev hvor vi sa at denne beklagelsen er til deg, Nora, men dersom du vil ha den i offentligheten står du fritt til å velge det. Så fant hun ut at det var godt nok for henne, sier Lio.

- Når hun har valgt å gå ut med dette offentlig respekterer vi valget.

Lio innrømmer at det har vært en krevende sak for NHF.

- Med den kunnskapen, kompetansen og erfaringen vi har innenfor dette nye saksområdet, vil jeg si vi har gjort en god saksbehandling. Det har vært en krevende sak, men jeg er fornøyd med at vi fikk ferdigbehandlet den på to måneder.

Les også: Ekspert reagerer: - En trist sak

Elden: - Vil ha ny ordning for ofre

- Forstår du at dette kan føles som lang tid for ofre i en slik sak?

- Vi har uttrykt forståelse for Noras situasjon i alle sammenhenger. Vi forstår at det er krevende for henne. Men tiden vi har brukt handler om at vi har en administrasjon som måtte områ seg, vi ville ta vare på Nora og i prosessen hadde vi et styre som skulle informeres og sette seg inn i saken.

NHF startet behandlingen av saken i midten av november i fjor og avsluttet den 14. januar.

- Den delen av saken som gikk på å behandle om hun skulle få juridisk bistand gikk fort, det fikk vi unna på et par dager, sier Lio.

Elden forteller at han flere ganger har bistått personer innenfor idretten hvor den som blir anklaget for kritikkverdige eller straffbare forhold har fått økonomisk bistand fra aktuelt forbund. Så sent som forrige uke omtalte lokalavisen Budstikka en sak hvor stjerneadvokaten bistod en idrettsleder som er anklaget for kritikkverdige forhold.

- Jeg har bistått flere idrettsutøvere både knyttet til sanksjoner og doping, der loven i Norges idrettsforbund (NIF) åpner for at utøvere skal kunne få dekket alle sine juridiske utgifter. Men en tilsvarende bestemmelse finnes ikke for ofrene, sier Elden.

- Jeg tok opp dette for noen år siden da jeg bisto en annen fornærmet part. Det ble da sagt at de skulle se på spørsmålet. Jeg regner med at de fortsatt ser på det.

- Kunne dere i håndballforbundet gjort noe annerledes i håndteringen av Nora Mørk-saken?

- Det er det. Vi har lært at det er ekstremt viktig å være tydelig skriftlig, å definere en virkelighetsforståelse for alle de involverte, og det tredje handler om fremdrift. I ettertid ser jeg at vi kunne kommet raskere på banen innledningsvis i saken, sier Lio.

Forbundet: - Ikke noe å reagere på

- Hvilke konsekvenser får varslingen til Mørk for de aktuelle spillerne på herrelandslaget?

- Jeg har sett at det har vært omtalt at det gjelder to spillere, men vi vet ikke dette sikkert. Vi vet heller ikke hvem det gjelder. I vår behandling av saken har vi håndtert herrelandslaget som helhet. Vi hadde møter med hovedtreneren og lederteamet.

- Vi fikk beskjed om at noen av spillerne hadde mottatt bildene, omtalt dem og slettet dem. Dermed er den siden av saken avsluttet uten at det er noe å reagere på, sier Lio til Nettavisen.

- Har du forståelse for at en slik uttalelse kan virke provoserende for Nora Mørk?

- Det kan jeg forstå. Men vi kan heller ikke beskylde eller straffe folk som ikke har innrømmet å ha gjort noe galt. Vi har ikke navnet på dem, og de som eventuelt blir anklaget skal også behandles med respekt.

- Mørk truer med å trekke seg fra landslaget, hva er din kommentar til dette?

- Til det har jeg bare én ting å si: vi vil gjerne ha henne på landslaget. Jeg ser ingen grunn til at hun ikke skal være der. Landslaget er en veldig flott arena for å utvikle seg håndballmessig og som menneske.

- Vi skal på alle måter bistå med ressurser til denne utviklingen, og alle skal huske på at det er et fåtall spillere som er med på dette fantastiske landslaget, avslutter Lio overfor Nettavisen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken