*Nettavisen* Nyheter.

John Tore så et problem ved frokostbordet

Kokk John Tore Frydenlund på Gaustablikk med brøddispensen som holder brødet ferskt lenge. Foto: Stine Solbakken/Telemarksavisa

Tørt brød, mye svinn og mange gjester som berører skiva før du spiser den. Kokk John Tore Frydenlund løser problemet med en egen brøddispenser.

12.07.15 11:29

Kokk og leder for mat- og drikkeservering, John Tore Frydenlund, ved Gaustablikk høyfjellshotell og skikafé, har studert folks vaner nøye.

Nærmere bestemt folks brødvalg på buffeer, skriver Telemarksavisa.

Analyse

Det har vært en del av den tre år lange markedsanalysen og produktutviklingen til oppfinnelsen, som er utført sammen med kompanjongen i bedriften Buf-Tec, Tom Ivar Iversen.

– Med oppskåret brød i kurv, tar de fleste på den første skiva før de velger en i midten. Tøyservietten, som skal beskytte brødet fra hendene, blir tatt på og snudd på av veldig mange gjester når de skal skjære selv. Det gjelder også knivskaftet. Med hensyn til dråpe- og berøringssmitte, er det viktig med løsninger som gir få kontaktpunkt, sier Frydenlund, som har flere tiår med kokkeerfaring fra hoteller og cruiseskip.

Ifølge nettsiden matvett.no, kaster nordmenn 190 000 brød hver dag.

– Motivasjonen bak produktet, er å finne en løsning som er hygienisk, fremmer matsikkerhet med bedre merking, holder brødet ferskt lenger og dermed reduserer svinn. I tillegg bidrar ferdig brødskive i boks til raskere servering.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRAKTISK: Boksen har bare to deler og kan vaskes i oppvaskmaskinen på 80 grader. Foto: Stine Solbakken/Telemarksavisa

3500 i bruk

– Du kan tenke deg når 200 gjester skal spise samtidig. Da blir det lang kø når alle skal skjære brødet selv, sier Frydenlund, som først og fremst har utviklet produktet for storhusholdning. Etter at brøddispenseren var klar for markedet i fjor, har Buf-Tec solgt 3500 enheter. Helsesektoren viser stor interesse. Flere sykehus, blant andre Rikshospitalet og Ahus, har kjøpt inn brødskiveautomaten. Kanskje du også har trukket en skive ut av denne boksen i passasjerferja til Kiel, i kantina eller på et hotell.

Sparer inn brødutgifter

– Etter at vi tok i bruk dispenserne på Gaustablikk, kjøper vi inn færre hele brød. Forbruket øker i brødskiver fra boksene. Det gir oss null i svinn, for i boksen er det plass til to brød, som holder seg ferskt i fire til sju dager. Boksen har et luftesystem, som gjør at brødet ikke blir tørt og det holder seg godt. Vi ser at brøddispenseren reduserer brødbudsjettet med 20 til 40 prosent.

– Det er mye, presiserer Frydenlund. Ambisjonen er å spre brødbudskapet ut til verden.

Har fått støtte

Med gode referanser, tror han det vil løsne innen fem år.

Brøddispenseren blir produsert i Sverige.

– Flere kunder sier at dette produktet skulle vært laget for lenge siden, avslutter kokken, som foruten en betydelig privat finansiering, har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.

Her kan du lese flere nyheter fra Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.