RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Sudbø sier opp

Sist oppdatert:
Skandaleforskeren Jon Sudbø sier opp sin stilling ved Universitetet i Oslo (UiO).

Førsteammanuensis II Jon Sudbø har sagt opp sin stilling ved Det medisinske fakultet og fratrer umiddelbart, heter det i en pressemelding fra universitetet. Ved siden av stillingen som overlege ved Radiumhospitalet, hadde Sudbø en 20 prosent stilling ved universitetet. I denne inngikk forskning og noe undervisning.

- Det var hans egen beslutning å si opp stillingen. Dette skjedde etter en vurdering sammen med meg, sier Sudbøs advokat Erling O. Lyngtveit til TV 2 Nettavisen. Lyngtveit sier at Sudbø sier opp på grunn av de oppdiktede forskningsresultatene.

Etter samtaler
Dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, professor Stein A. Evensen, sier til TV 2 Nettavisen at Sudbøs oppsigelse kommer etter et møte mellom universitetets representanter og Sudbø for noen dager siden. Universitetet ønsket å avklare arbeidsforholdet til Sudbø. Under møtet sa han selv at han ønsket å si opp stillingen.

- Det er kjent at Sudbø etter avsløringen har vært sykemeldt, og det har vi tatt til etterretning. Vi håndterer denne saken i lys av at han har vært i en helsemessig vanskelig situasjon, og derfor har dette vært en vanskelig avveiningssituasjon. Vi anmodet til slutt om kontakt med Sudbø. Vi har snakket sammen, og Sudbø har levert sin avskjedssøknad som vi har godtatt, sier Evensen.

Granskning pågår for fullt
Sudbø har innrømmet å ha diktet opp forskningsresultater i forbindelse med tre forskningsartikler som har blitt publisert i ulike legetidsskrifter. Den siste ble publisert i britiske «The Lancet». Det var denne artikkelen som ble avslørt som falsk, og som startet opprullingen av forskningsskandalen.

Sudbø ble innlagt på sykehus, men Lyngtveit ønsker ikke nå å si hvordan hans tilstand er. En ekstern granskningskommisjon undersøker nå hele Sudbøs karriere på oppdrag fra Radiumhospitalet.

1. april skal den granskningskommisjonen, som ledes av professor Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm, avgi rapport om alle forhold knyttet til Sudbøs forskning. I rapporten vil også rollene til Sudbøs mange medforfattere bli belyst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere