*Nettavisen* Nyheter.

Jordbruksavtale på overtid

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Lørdag kom partene i jordbruksoppgjøret til enighet - ett døgn på overtid.

16.05.09 18:26

- Vi har sloss for hver eneste krone. Dette var så langt vi kom. Vi mener det riktig og fornuftig for bonden at vi inngår en avtale, sier leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad, om avtalen med staten.

- Økte inntektsmuligheter
Årets jordbruksoppgjør har en ramme på 1,2 milliarder kroner, ifølge Landbruksdepartementet. Lørdag klokka 18 meldte partene at de hadde kommet i havn, ett døgn på overtid. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mener avtalen legger til rette for en god inntektsvekst for den norske bonden og en økt satsing på distriktslandbruket. Det er statens forhandlingsmotparter åpenbart enige i.

Fornøyd bondelagsleder
Norges Bondelag skriver i en pressemelding at avtalen legger til rette for økte inntektsmulighet på om lag 28.000 kroner for den enkelte bonde. Leder Pål Haugstad mener det bare blir marginale økninger i matbudsjettet for norske familier.

Vil ha økt rekruttering
Leder i Norsk bonde- og småbrukarlag, Ole-Anton Teigen, uttrykker glede over at de fikk på plass en ungdomspakke som skal bidra til å bedre rekrutteringen til jordbruket i distriktene.

- Avtalen gir muligheter for god inntektsvekst, og betyr økt satsing på distriktslandbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han sier avtalen har en klar distriktsprofil, at den styrker økonomien i melkeproduksjonen og det grasbaserte husdyrholdet.

- Avtalen gir grunnlag for en nivåheving i inntektene i jordbruket, og den retter opp sviktende inntektsvekst i fjorårets avtale, sier Brekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag