Gå til sidens hovedinnhold

Jordraset på Romerike: Har funnet en hanske og en motorsag

Letemannskapene har funnet en hanske og en motorsag som kan tilhøre de tre savnede litauerne etter jordraset på Sørum torsdag.

Søket etter de tre savnede førte ikke fram fredag og ble avsluttet for kvelden ved 17-tiden.

– Mulighetene for å finne noen er små når det blir mørkt. Vi vil derfor fortsette søket lørdag morgen, opplyser stabssjef Hans Holmgrunn i Øst politidistrikt.

Kommunikasjonsrådgiver Tonje Taylor i politidistriktet sier til NTB at det blant annet er søkt med hunder i områder som er klarert av geologer.

– Det er søkt i områder med bakgrunn i hvor de savnede sist ble observert, sier Taylor, som legger til at det har vært krevende forhold å søke i for både mannskap og hunder.

– Det er funnet en hanske og en motorsag som politiet mener kan relateres til personene som var innblandet i raset, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Geologer vil være til stede

Tre litauere på 27, 43 og 47 år er antatt omkommet i kvikkleireskredet.

Klokka 11.30 fredag melder politiet på Romerike at søket etter de antatt omkomne etter jordraset i Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag har startet.

Ved 15.30-tiden melder politiet at søket fortsetter til det blir mørkt.

Politiet søker med hunder etter de tre litauerne som ble tatt av det massive leirraset. Samtidig får Sørum kommune kritikk for ikke å ha lyttet til advarsler.

Geologer vil være til stede så lenge søket pågår, opplyser Romerike politidistrikt på Twitter.

Drev skogsarbeid

Tre litauere på 27, 43 og 47 år som skal ha drevet skogsarbeid i området er savnet og antatt omkommet i raset.

Den savnede 43-åringen og 27-åringen kommet fra henholdsvis Kaunas og Kedainiai i Litauen. 47-åringen er fra ukjent by. Politiet bekrefter fredag morgen at pårørende er varslet.

Veiarbeid i området

Menneskelig aktivitet kan ha bidratt til å utløse leirskredet som torsdag tok tre liv i Sørum, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Blant annet har det i lengre tid vært veiarbeid i området. Den første delen av en ny fylkesvei skulle formelt ha åpnet 22. november. Men torsdag ble deler av veien tatt av leirskredet.

Men det er altfor tidlig å konkludere om dette er årsaken til det massive leirraset, sier regionsjef Petter Glorvigen til NTB.

- Det renner også en bekk gjennom området, og erosjon fra denne kan også ha vært årsaken, sier han.

NVE slo fredag fast at raset var et kvikkleireskred. Slike skred utløses ofte av menneskelig aktivitet, som deponering av masser, grave- og sprengningsarbeid, eller av langsomt erosjon i bekker/elver over tid, ifølge NVE.

Grunneieren av jordet der leirraset på Romerike gikk torsdag synes det som skjedde er forferdelig.

– Det viktigste nå er å finne de tre som fortsatt er savnet, sier grunneier Hans-Ove Kirkeby til Romerikes Blad.

Fredag morgen vurderte politiet i samråd med geolog om det var forvarlig å iverksette nytt søk etter de tre mennnene.

Klokka 09 møttes kommunens kriseledelse og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) for å planlegge det videre arbeidet.

Ikke nye ras i natt

Søket ble innstilt torsdag kveld. Grunnforholdene vurderes som farlige etter det massive jordraset på Sørum på Romerike.

Fredag morgen opplyste politiet ifølge Romerikes Blad at de i løpet av natten har holdt vakt ved rasområdet og at de har brukt nattopptikk. Det skal ikke ha gått nye ras.

Norges geografiske undersøkelse (NGU) har kart som viser at skredet har gått i et område som er utsatt for nettopp leirskred. Ifølge NGU er området definert som risikoklasse 3 på en skala som går fra 0 til 5, melder NTB.

Ber publikum holde seg unna

Publikum blir fredag bedt om å holde seg unna rasområdet.

Det massive jord- og leireraset ble meldt klokka 15.45 torsdag.

Ved 19.40-tiden samme kveld opplyste politiet at aksjonen på stedet ble betegnet som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sa politiets innsatsleder Knut Hammer.

Klokken 20.15 fikk NTB opplyst at søket var i ferd med å avsluttes for kvelden, og at det tas opp igjen når det blir dagslys fredag morgen.

Jordraset i Sørum er stort. Politiet opplyste torsdag at det var 420 meter bredt og 270 meter langt, skriver Romerikes Blad.

Advarte for to år siden

Allerede for to år siden varslet sivilingeniør Stein H. Stokkebø om faren for skred i området i Sørum hvor tre personer trolig mistet livet torsdag.

- Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså sjansen for stor for at noe ville skje nå i 2016, sier daglig leder Stein H. Stokkebø i Stokkebø Competanse til Romerikes Blad ifølge NTB.

Les også: Ras i samme område også i 1985

Stokkebø hevder kommunen har «sterkt avvist alle forklaringer og advarsler».

Sørum-ordfører Marianne Grimstad-Hansen sier hun ikke kjenner til advarslene. Kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling i Sørum kommune, Marianne Aasen, vil ikke kommentere påstandene, melder NTB.

Sørum kommune etablerte kriseledelse etter raset torsdag kveld. I samarbeid med politiet stilte kommunen med vaktmannskaper gjennom natta og hadde anleggsmaskiner og mannskap klare, opplyser kommunen på sine nettsider.

- Hele veien var borte

Tone Haldorsen fra Frogner var på rasstedet rundt klokka 16.10, bare noen minutter etter at raset gikk, skriver Romerikes Blad.

- Da var det et par små veisperringer der som vi kjørte forbi fordi vi trodde det var noe noen unger hadde satt opp. Men et lite stykke lenger inn var hele veien borte. Raset må ha vært enormt, det var bare leire overalt. Vi snudde, og møtte politi og brannvesen på vei tilbake, forteller Haldorsen.

Hun kjørte også forbi samme område et par timer tidligere.

- Da var alt som vanlig, og vi så flere arbeidere og to gravemaskiner i full sving med veiarbeider. De har jo holdt på med veien der i flere måneder, sier Haldorsen. Hun innrømmer at hun er litt skjelven med tanke på hvor nær raset hun har vært.

- Vi skulle hente sønnen vår på SFO, men han måtte drikke opp kakaoen sin først, så vi ble litt forsinket. Akkurat nå er jeg glad for det, den kakaoen kan ha reddet livet vårt, sier Tone Haldorsen til Romerikes Blad.

Bildeserie

Bildeserie

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken