Den 35 år gamle straffedømte mannen er løslatt fra fengsel i Kongo. VG melder at han allerede skal ha landet i Norge, noe Nettavisen også har fått bekreftet.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) holder pressekonferanse om situasjonen til Joshua French klokka 18 onsdag.

– Klokken 18.00 i dag vil jeg og utenriksministeren holde en pressekonferanse om situasjonen til Joshua French. Dette er en sak som har engasjert og berørt mange de siste årene, skriver Solberg på Facebook.

Les også: – Jobber med hemmelig avtale for å få French hjem

Dømt for drap

Allerde i februar meldte NRK at Kongos president Joseph Kabila har gått med på å benåde Joshua French.

34-åringen som har både norsk og britisk statsborgerskap, er dømt til døden for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland i 2014 – og til fengsel for livstid i Kongo.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Blir satt fri

Det er snart gått åtte år siden han og kameraten Moland ble pågrepet i Kongo og fikk sin dødsdom. De var tiltalt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, men kun Moland ble dømt for det.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sa justisministeren i Den demokratiske republikken Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, til NRK.

Ifølge VG har norske diplomater de siste årene jobbet intenst med å få den dødsdømte nordmannen hjem til Norge. UDs spesialutsending Arild Øyen har besøkt Kongo en rekke ganger, og holdt tett kontakt med kongolesiske myndighetspersoner for å få dette til.

Det skal være hensynet til moren til French som førte til at han ble benådet.