RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Joshua French løslatt fra fengsel i Kongo


Joshua French er løslatt i Kongo (arkivfoto).
Joshua French er løslatt i Kongo (arkivfoto). Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Joshua French kom til Norge på formiddagen 17. mai.

Den 35 år gamle straffedømte mannen er løslatt fra fengsel i Kongo. VG melder at han allerede skal ha landet i Norge, noe Nettavisen også har fått bekreftet.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) holder pressekonferanse om situasjonen til Joshua French klokka 18 onsdag.

– Klokken 18.00 i dag vil jeg og utenriksministeren holde en pressekonferanse om situasjonen til Joshua French. Dette er en sak som har engasjert og berørt mange de siste årene, skriver Solberg på Facebook.

Les også: – Jobber med hemmelig avtale for å få French hjem

Dømt for drap

Allerde i februar meldte NRK at Kongos president Joseph Kabila har gått med på å benåde Joshua French.

34-åringen som har både norsk og britisk statsborgerskap, er dømt til døden for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland i 2014 – og til fengsel for livstid i Kongo.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Blir satt fri

Det er snart gått åtte år siden han og kameraten Moland ble pågrepet i Kongo og fikk sin dødsdom. De var tiltalt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, men kun Moland ble dømt for det. 

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sa justisministeren i Den demokratiske republikken Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, til NRK.

Fakta: Joshua French og Kongo-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham enten benådet eller overført til soning i Norge.

* Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sier mandag til NRK at presidenten vil benåde French i løpet av 2017.

KILDE: NTB

Ifølge VG har norske diplomater de siste årene jobbet intenst med å få den dødsdømte nordmannen hjem til Norge.  UDs spesialutsending Arild Øyen har besøkt Kongo en rekke ganger, og holdt tett kontakt med kongolesiske myndighetspersoner for å få dette til.

Det skal være hensynet til moren til French som førte til at han ble benådet. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere