Gå til sidens hovedinnhold

Joshua French: - Vi var agenter på oppdrag

Joshua French hevder nå at han og Tjostolv Moland var agenter på oppdrag i Kongo da de ble pågrepet mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i 2009.

Det er ni måneder siden den drapsdømte nordmannen kom tilbake til Norge, sterkt preget av åtte år i kongolesisk fengsel. I et intervju med NRK forteller Joshua French om det som skjedde ute i jungelen for nesten ni år siden.

Ifølge French hadde de en avtale om å møte noen der sjåføren deres ble skutt, men havnet i en felle.

- Absolutt ingen guttetur

De to nordmennene ble begge arrestert av kongolesiske militære og ble så sittende i fengsel i Kongo. I august 2013 ble Moland funnet død på cella. 17. mai i fjor kom French tilbake til Norge.

– Vi var absolutt ikke på noen guttetur. Vi var der på vegne av noen. Vi skulle løse et lite oppdrag, før vi skulle reise ut av landet igjen. Det var formålet med hele turen. Oppdraget vi skulle løse var «low risk», vi trodde dette skulle gå temmelig greit, forteller French nå.

LES OGSÅ: Hyller mannen som fikk French ut av fengselet

Sjåfør Abedi Kasongo, sammen med Kasimu Aradjabu og Kepo Ailo, kjører Moland og French. De drar fra Kisangani ved 18-tiden og stanser 109 kilometer øst for Kisangani.

French sier at det ikke var kongoleserne som ba dem om å stanse bilen, slik han og Moland tidligere har sagt. Det var nordmennene som ba sjåføren om å stoppe akkurat der.

– Vi stoppet for å treffe noen. Der blir vi ildoverfalt av det som kan ha vært regjeringssoldater, sier han

Da de stanset langs veien, ble det skutt opp i lufta over hodene på dem.

– Det var nok advarsler da om at vi skulle stå stille. Men vi var også armert med denne hagla, så Tjostolv løsna skudd. Da ble det besvart, og sjåføren ble truffet, sier French.

- Ingen motiv overhodet

Han sier han tror kongolesisk etterretning hadde holdt øye med dem og at de visste om møteavtalen denne kvelden. French mener det var soldater fra det kongolesiske militæret som ventet på dem og som angrep da de kom ut av bilen.

LES OGSÅ: Facebook kokte over da nyheten kom om Joshua French

Han sier det ville vært rene galskap om de selv hadde skutt sin egen sjåfør midt inne i jungelen.

– Det er jo ingen motivasjon eller motiv overhodet. Man måtte vært suicidal for å gjøre det, det er jo bare denne ene veien. Vi var jo langt inne i landet, og hadde ingen muligheter for å komme oss unna, sier han.

Joshua French tror ikke sjåføren var en del av komplottet han mener nordmennene ble utsatt for. Kasongo ble et uskyldig offer, mener French.

Kommentarer til denne saken