Gå til sidens hovedinnhold

- Journalister bør straffes med bøter

- Journalister som begår overgrep mot personer under kriser eller ulykker bør få bøter eller sparken, mener Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie som ble drept i Baneheia.

Utspillet kom i forbindelse med at boka «Journalistikk i krise» ble lansert på Tostrupkjelleren i Oslo tirsdag.

Boka er skrevet av journalist og psykolog Svein Arthur Kallevik og tar for seg medienes behandling av folk i krise. Temaet er igjen blitt aktuelt i forbindelse med dekningen av drapet på Anne Slåtten, hvor pressen har fått kritikk for sin opptreden i forhold til de pårørende.

- Jeg mener den eneste måten vi kan unngå overgrep mot de pårørende i krise er kunnskap. Det gjelde for de journalistene som er ute og skal dekke ulykker og kriser, redaksjonene hjemme, men også det apparatet som møter pressen på åstedet eller skadestedet, sier Kallevik til NTB.

- Smekk på pengepungen
Austegard og forsvarsadvokat Per Danielsen mener på sin side at pressens selvjustis har spilt fallitt.

- Det eneste som nytter er en smekk på pengepungen, sa Per Danielsen under debatten tirsdag.

De mente begge at veien fram i Pressens Faglige Utvalg (PFU) er altfor lang, og at en dom i PFU får altfor liten betydning for den journalisten som blir dømt.

En som var uenig i dette var Nils E. Øy, leder av redaktørforeningen.

- Vi i presseorganisasjonene er imot bøter. Når det gjelder PFU så fungerer det godt. Norsk presse er blant de snilleste i verden, sa Øy.

- Må beskyttes
Kallevik mener pressen har et formidlingsansvar, men at den bør holde seg for god til vinklinger kun basert på følelser begrunnet i pressens informasjonsplikt

- Etter ulykker har de pårørende et behov for å snakke ut, men de har ikke et behov for å snakke til pressen, og av og til må pressen ta et ansvar og beskytte folk mot seg selv, sier Kallevik.

Han etterlyser klarere retningslinjer innad i de forskjellig redaksjonene om hva som det skal skrives om, og hvordan pressen skal forholde seg i kriser.

- Hva er vitsen med å ringe på døra til en person som nettopp har mistet sønnen sin i et drap? Hvorfor skal en gutt stille seg foran et TV-kamera og si: Der ble kompisen min drept i går, spør Kallevik.

Han ønsker i større grad at redaksjonene skal ta ansvar for hva journalistene ute i felten gjør. Kallevik etterlyser blant annet bedre utdanning av journalister som skal ut og håndtere kriser.

(NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot