RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Journaliststreiken avblåst

Sist oppdatert:
Den 11 dager lange journaliststreiken ble avblåst ved 22-tiden lørdag kveld. Søndag var både Dagbladet og VG tilbake i avishyllene, begge med kongestoff på forsiden.

Med 14 mot 1 stemme avgjorde landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) kort tid etter klokken 22 lørdag kveld å godta forslaget til løsning som Mediebedriftenes Landsforening (MBL) presenterte lørdag kveld.

Pensjonskravet var stridens kjerne.

Gjelder til 2006
- Nå har vi på plass en avtale om at pensjonsavtalene i bedriftene ikke kan røres før 15. juni 2006, dersom det ikke er enighet om det lokalt, sier nestleder i NJ, Elin Floberghagen, til TV 2 Nettavisen.

- Noen har ment at vi skulle ha en varig løsning, men dette var det vi fikk til i denne omgang, og vi er fornøyd med det.

NJs forhandlingsutvalg var enstemmig i sin anbefaling til landsstyret om å godta forslaget fra MBL.

- En kile inn i styringsretten
- Vi har slått en kile inn i arbeidsgivernes ensidige styringsrett. Vi har også fått et økonomisk godt resultat som vil gi rundt 4.500 kroner i lønnsøkning til de fleste av våre medlemmer, sier Floberghagen.

I detalj betyr dette et generelt tillegg på 1950 kroner til alle NJ-medlemmer som er omfattet av dette oppgjøret. I tillegg gis det 1550 kroner til de med åtte års ansiennitet eller mer. Endelig gis det 1000 kroner per årsverk som settes av som lokal pott, og som brukes til å heve de med lavest lønning og dårligst lønnsutvikling de siste år.

Bedre vern for midlertidige
Spørsmålet om rettigheter for de midlertidig ansatte har også stått sentralt i konflikten.

- Vi har fått gjennomslag for kravet om likebehandling av midlertidig ansatte og fast ansatte, noe som var et vesentlig og høyt prioritert mål for oss, sier nestleder Floberghagen til TV 2 Nettavisen.

«Hvis arbeidet fortsetter utover den opprinnelig avtalte perioden, har arbeidstaker rett til å fortsette engasjementet til arbeidet er avsluttet,» heter det i den nye tariffavtalen.

- Satt langt inne
Styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, Olav Terje Bergo, mener arbeidsgiverne kom Norsk Journalistlag langt i møte på begge hovedkravene.

- Pensjonsløsningen satt langt inne hos meg, men var nødvendig for å få en slutt på streiken. Her er jeg forberedt på intern kritikk, sier Bergo til NTB.

Tabloider på søndag
Både i Akersgata og det gamle Postgirobygget, som nå huser Aftenposten, jobbes det lørdag kveld for fullt for å få ferdig avis før deadline.

Både Dagbladet og VG sa til TV 2 Nettavisen en halvtime før midnatt at folk skal få avis til søndagsfrokosten.

- Aftenposten produserer 24 sider, hvorav 13 sider vil inneholde redaksjonelt stoff, sa redaktør Kjell Harberg til NTB.

Søndag er både VG og Dagbladet tilbake i avishyllene. VG melder på sin forside at Märthas kjole ryster Spania, mens Dagbladet kan fortelle at kronprins Felipes nye kone, Letizia Ortiz søker råd hos vår Mette-Marit.

Mer om den nye tariffavtalen kan du lese på nj.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere