*Nettavisen* Nyheter.

«Jukseost» på mange pizzaer

Ofte får du potetstivelse og helsefarlig fett istenfor ost.

22.08.06 16:25

Det skriver Aftenpostens nettutgave, og trekker frem Pizzatop fra Arla og Revet Økonomi fra Synnøve Finden.

- Ost må være basert på rene melkeråvarer. Innholder produktet potetstivelse og fett fra palmeolje, ikke melkefett, så kan man ikke kalle det ost, sier Marianne Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Ekspertene kaller «jukseosten» analog ost.

- Også flere storhusholdninger og pizzaprodusenter har erstattet vanlig ost med analog ost. Årsaken til dette er at den analoge osten er langt billigere å produsere enn vanlig ost, sier Antonsen.

Ifølge Matforsk-forsker Gjermund Vogt benyttes gjerne fett fra palmekjerneolje istedenfor melkefett i de analoge ostene.

- Denne type fett gir en økt risiko for hjerte og karsykdommer.

Synnøve Finden presiserer at selskapet bruker rapsolje, ikke palmekjerneolje i sine analoge oster. Og hevder at selskapet har vel 50 prosent osteblanding i sin Revet Økonomi.

- Det stemmer ikke at den ikke inneholder melkefett, sier markedssjef Siri Melberg til TV 2 Nettavisen.

Produsentene av Pizzatop og Revet Økonomi påpeker at de ikke bruker ordet ost på innpakningene, og at de følger regelverket om merking.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.