SPIKERSUPPA/BERLIN (Nettavisen): Mandag kveld kjørte en lastebil i høy fart inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin. Så langt er det bekreftet 12 døde og 48 sårede.

I Oslo går «Jul i vinterland» inn i sluttfasen. Der regner man med å runde én million besøkende i løpet av de 32 åpningsdagene.

- Vi har ikke blitt kontaktet eller fått beskjed om at det er økt trusselnivå, forteller Aasmund Lund, presseansvarlig i Lund-gruppen, som arrangerer «Jul i vinterland» i sentrum av hovedstaden.

Julemarkedet i Spikersuppa er inne i sin 32. og siste åpningsdag.

- Politiet er ansvarlig for sikkerheten i Oslo, og vi har vært i en stadig dialog med dem. Dette er et arrangement som har et rekordbesøk i år, på én million besøkende, og politiet ser ikke noen trusler mot verken Oslo by eller julemarkedet, forteller Lund.

Økt sikkerhet i Oslo

Mandag formiddag forteller politiet at sikkerheten økes i Oslo.

- Vi øker patruljeringen på steder hvor det samles store folkemengder, dette gjelder også julemarkedet i Spikersuppa, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i politiet til NRK.

NTB melder at trusselbildet i Norge ikke er endret som følge av angrepet i Berlin, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I PSTs trusselvurdering for 2016 blir nettopp angrep som de i Nice og Berlin trukket fram som de mest aktuelle scenarioene her i Norge også.

«Spontane angrep vil ha begrenset skadeomfang og kjennetegnes av kort forberedelsestid og minimal grad av planlegging», vurderer PST.

Så langt har det bare vært julestemning i Spikersuppa, der markedet ligger.

- Politiet har alltid et ekstra øye med Oslo sentrum og store folkemengder, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo-politiet til Nettavisen.

Les: Davy Wathne: – Det er makabert

Skjerpet sikkerhet i Berlin

Politiet på flyplassen Schönefeld i Berlin opplyser til Nettavisen at det er skjerpet sikkerhet, og økt patruljering og bemanning på hele flyplassområdet, som et direkte resultat av terroren mandag.

Ingen i politiet ved flyplassen ønsker å uttale seg til pressen, men de opplyser også at det er et stort antall sivile politifolk til stede.

Den danske eksperten Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef for den danske etterretningstjenesten PET, forteller til Ritzau at det er umulig å gardere seg mot slike terrorangrep som vi så i Berlin mandag kveld.

- Dessverre taler historikken for seg selv. Nå har man siden 11. september forsøkt seg på alle forskjellige metoder, fra internering til krig og unntakstilstander. Det har i hvert fall vist seg at det ikke har vært mulig å bekjempe terror, sier Bonnichsen ifølge NTB.

Lastebil ble brukt også i angrepet i Nice i sommer.

Anne Lindgren selger ull og sølv ved den ene boden i «Jul i vinterland». Hun har naturligvis fått med seg den grusomme hendelsen i Berlin, som tysk politi omtaler som en terrorhandling.

- Det er heldigvis siste dag, så jeg håper det går bra. Man vet jo aldri, forteller Lindgren til Nettavisen.

Les: Facebook har aktivert Berlin-sikkerhetssjekk

HTML EMBED
embedNAvideo("Q1bdPSu5SnX8yqfIq0IgNA", false)