RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julen i lys lue

Det skjer hver jul. Noen glemmer stearinlyset og mansjettene tar fyr. Huset går tapt. En brannhemmende spray kan redusere brannfaren. Se bilder her.

- Det er en billig livsforsikring. Det spare både liv og verdier, sier Rolf Leo Waage Nilsen, administrende direktør Biokjemi Norge as Norsk Trepleie til TV 2 Nettavisen.

Dekorasjon i brann
Du har kanskje opplevd det selv. Brann i juledekorasjonen på spisebordet, en kortslutning i de elektriske lysene på juletreet som antenner de grønne grenene.

Brannen kan spre seg fort og koste liv. Men ved bruk av en brannhemmende spray kan en holde flammene unna på lengre tid. Dermed sprer ikke brannen seg så raskt, og det blir mindre flammer å slokke. Det forutsetter selvsagt at brannen oppdages tidlig nok.

I sin egen demonstrasjonsvideo viser Biokjemi Norge as Norsk Trepleie et juletre som antennes, og flammene spres til hele den lille stuen på 47 sekunder.

- Juletreet er fullt av brennbar olje som lett antennes. Hvis treet settes inn med en brannhemmende spray, vil brannen ikke fenge slik, sier Waage Nilsen.

Minst en time
Produsenten lover at stoffet kan hindre utvikling av en brann i inntil en time. Andre brannhemmede stoffer skal bare greie å holde flammene unna i 15 minutter.

Det britiske selskapet er også hyret inn til å mette lokaler i Buckingham palace og flere museer med den brannhemmede væsken. Dessuten skal 100 templer i Beijing behandles i forkant av OL.

Det er Environmental Seals Ltd som har utviklet en rekke brannhemmede væsker til behandling av brennbare materialer. Det norske firmaet har eneretten på videresalg av produktet i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Væsken kan brukes på sengetøy (nyttig på institusjoner og hotell), gardiner, treverk som dører, sofaer, juledekorasjoner og liknende.

Onsdag skal stoffets egenskaper presenters for personer i brannvesenet, hotellbransjen og mediefolk på Sørlandet Sikkerhetssenter i Kristiansand.

Stoffet, som skal være miljøvennlig, er ifølge produsenter testet og godkjent etter NE Europeisk standard og er gitt en ISO-sertifisering.

- Gjør en vurdering
- Det er til enhver tid mange produkter på markedet. Og brannhemmede produkter er en del av dette, sier avdelingsleder Gunnar Wold i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2 Nettavisen.

Han kjenner ikke til det omtalte produktet. Men på generelt grunnlag ber han folk om selv å vurdere godt hva de kjøper i forhold til å unngå brann til jul.

- Hvis det viser seg at produktet har egenskaper som beskrevet, er det en fornuftig sak. Firmaet som selger produktet må også gå god for testingen. Da er vi i utgangspunktet positive, sier Wold.

Avdelingslederen er likevel noe bekymret for at man ved å kjøpe seg produkter som en tilegner bedre egenskaper enn det har, kan føre til at man er mer skjødesløs.

- Når man tror man kjøper seg sikkerhet, kan man bli mindre aktsom, mer uforsiktig. Det ønsker vi selvsagt ikke, sier han.

I dag finnes det ingen godkjenningsordning for slike produkter i Norge. Men DSB undersøker slike produkter dersom de får greie på at de virker dårligere enn de tekniske sikkerhetskravene.

Du kan lese mer om brann og sikkerhet på DSB sine nettsider.

I 2002 var det 102 boligbranner i perioden 23.-31. desember, mens det i samme periode i fjor var 56 boligbranner. I desember 2002 var det 245 boligbranner mot 162 i fjor, viser tall fra Norsk Brannvernforening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere