Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julen skummel for allergikere

Foto: (Foto: Art Of Taste)
Sist oppdatert:
Aldri får Matallergiregisteret så mange henvendelser om alvorlige reaksjoner på mat som i julehøytiden.

Det er mest sannsynlig tre forklaringer på dette. Vi spiser mer av visse matsorter i julen, vi møtes oftere til festlige matlag utenfor hjemmet og vi drikker sterke saker sammen med maten, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Nøtter
Synderen som får skylden for en stor del av reaksjonene, er nøtter. Både hasselnøtt, paranøtt, valnøtt og peanøtt kan bli problematiske for allergikere.

Annen julemat som ofte gir reaksjoner, er reker, fisk og fiken.

Vær veggpryd
Alkohol er også en av fy-fyene. Ikke bare gjør den folk mer uforsiktige med hva de putter i munnen, den kan også utløse eller forsterke en allergireaksjon.

Det samme gjelder kalde forfriskninger og fysisk aktivitet, så tenk deg om før du kaster deg ut i halsbrekkende dans på årets julefest...

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!