*Nettavisen* Nyheter.

Julereisende må gi tapt for Dagmar

MS Kong Harald Foto: Marianne Løvland / Scanpix

Både hurtigruter, danskeferje og tog må søndag søke ly for å unngå Dagmars vrede. Mange får julereisen ødelagt av ekstremværet som feier over Skandinavia.

25.12.11 20:38

Søndag besluttet Hurtigruten å innstille sørgående avgang med MS Kong Harald fra Trondheim. Dermed ligger to av selskapets skip uvirksomme i trønderhovedstaden. Lørdag måtte nemlig MS Trollfjord gi tapt mot ekstremværet og bli liggende til kai i Trondheim. Til sammen er over 400 passasjerer værfaste i byen, melder NRK.

- Vi hadde en mistanke om at dette kom til å skje. Skipet la ut fra Rørvik i natt, men har hatt en tøff tur over Folla. Med det været som er meldt, så er det mest forsvarlig å legge til kai i Trondheim, forteller informasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten.

Søndag kveld er samtlige hurtigruteskip sør for Tromsø i værgudenes vold. To nordgående skip venter til mandag med å passere Stad og Hustadvika, mens MS Lofoten, som er på sørgående, legger seg til i Svolvær for natten før hun setter kursen rett mot Ålesund.

Etter at uværet Cato er i ferd med å roe seg ned, er det nå etterfølgeren Dagmar som setter en stopp for juleseilingene og sørger for at folk og fe må holde seg innendørs – og på land.

Danskebåten blir liggende
Lenger sør er danskebåten Bergensfjord innstilt fra Hirtshals, og 50 passasjerer får ikke seilt seg selv og bilene sin hjem mot Stavanger og Bergen, melder Stavanger Aftenblad.

– Prognosene tilsa at de største bølgene ville bli på 10-11 meter. Når bølgene slår inn i siden på båten, blir det veldig ubehagelig for passasjerene. Det var derfor vi valgte å kansellere avgangen, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Også Color Line har innstilt flere avganger 1. juledag. Superspeed-ferjene fra Kristiansand og Larvik er innstilt: Det samme er avgangen fra Sandefjord til Strömstad klokken 16.30 og returavgangene på de samme rutene.

Tilbake i nord, men over grensen til Sverige, er det toget som må gi tapt. Det svenske nyhetsbyrået TT opplyser at alle tog til og fra Norrland etter klokken 20 søndag kveld blir innstilt.

Forståelsesfulle reisende
Norum sier de møter stor forståelse hos passasjerene, som heller vil gå glipp av deler av turen enn å trosse uværet og få en svært ubehagelig reise sørover.

- Det er veldig greit. Det er ikke noen vits i å seile ut på havet i så dårlig vær med så mange passasjerer, sier passasjer Geir Haugaasen, som allerede har ligget værfast et døgn om bord på MS Trollfjord.

Hurtigruten jobber nå med å skaffe flytransport til flere hundre passasjerer. Blant annet blir charterfly fra Tyskland til Bergen omdirigert til Trondheim for å hente noen av dem som ikke kommer seg videre sjøveien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.