Justisdepartementet gransker behandlingen av politisjef

Rigmor Isehaug var leder ved vold- og sedelighetsavsnittet i Hordaland politidistrikt frem til april i år.

Rigmor Isehaug var leder ved vold- og sedelighetsavsnittet i Hordaland politidistrikt frem til april i år. Foto: ARKIVFOTO BA

Justisdepartementet har iverksatt granskning av hvordan Rigmor Isehaug ble behandlet i forbindelse med Monika-saken.

18.08.15 19:49

Det melder VG.

Rigmor Isehaug var leder for vold- og sedelighetsavsnittet i Hordaland politidistrikt, og nærmeste sjef for Robin Schaefer som varslet om den mangelfulle etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja.

Varsler ikke hørt

Åtteåringen ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune i november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord.

Politimannen Robin Schaefer varslet om at dødsfallet kunne være et drap, men ble ikke hørt. To år senere ble en mann pågrepet og siktet for drap.

Les også: Politileder sier opp etter Monika-saken

Les også: Politiet godtar forelegg i Monika-saken

Les også: – Det er en grense for hvor mye urett jeg kan se andre tåle

Monika-saken:

Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

Jentens mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

9. februar 2015 konkluderte en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten, med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner ble straffet.

17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

25. juni kom en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm. Den konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen.

26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.

Ifølge VG skal Justisdepartementet nå granske hvordan politisjefen Rigmor Isehaug ble behandlet da Monika-saken pågikk. Hun sa opp sin stilling i april i år.

Det er advokatfirmaet Wiersholm som skal stå for granskingen.

– Jeg er glad for at jeg for at også min sak får en bred offentlig gjennomgang, sier Rigmor Isehaug til VG.

Fikk bot

Spesialenheten for politisaker ga 25.februar Hordaland politidistrikt en foretaksbot på 100.000 kroner det som betegnes som en kollektiv brist i etterforskningen av Monika-saken. Dette for overtredelse av straffeloven §325 om grov uforstand i tjenesten. Boten er vedtatt.

Politimester Geir Gudmundsen har fratrådt sin stilling midlertidig mens Monika-saken er under etterforskning og granskning.

Her kan du lese flere nyheter fra BA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.