Justisminister Anders Anundsen endrer rutinene i våpeninstruksen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter at han gjør en endring i våpeninstruksen. Nå skal politimestrene også innrapportere vådeskudd til Justisdepartementet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter at han gjør en endring i våpeninstruksen. Nå skal politimestrene også innrapportere vådeskudd til Justisdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Skal sørge for at politimestre også rapporterer om avfyrte vådeskudd. Dette har ikke vært praksis til nå.

18.08.15 23:03

Nettavisen oppdaterer artikkelen.

Det er VG som melder om nyheten.

Tidligere i august omtalte avisen en sak om en politimann som i vår hadde løsnet et vådeskudd i Kristiansund. Han fikk et forelegg av Spesialenheten for brudd på straffeloven etter å ha skutt gjennom to vegger.

Politimannen skal ifølge avisen ha pekt tjenestevåpenet sitt mot et speil og trukket av uten å ha «forsikret seg om at våpenet ikke var ladd,» som det heter i forelegget.

Les også: Våpenforhandleren om politivåpen

Les også: Bekrefterat våpnene er ladd

Våpeninstruksen sier at politiets våpen er å ha en patron i kammeret, som betyr av våpenet er helladd og skyteklart til enhver tid.

Politimannen er blitt ilagt en bot på 10.000 kroner, eller fengsel i 20 dager. VG skriver at forelegget er vedtatt, og at det er innebygget en strafferabatt for dette.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har tidligere sagt til VG at Justis- og beredskapsdepartementet ikke blir orientert ved hvert vådeskudd dersom det ikke foreligger spesielle omstendigheter.

Les også: - Detteer ikke sikker våpenhåndtering

Les også: - Likehøy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet

Anundsen opplyser at dagens våpeninstruks skal endres:

– Hendelser hvor det er brukt eller truet med bruk av skytevåpen skal innrapporteres. Jeg vil også sørge for at politimestrene rapporterer om avfyrte vådeskudd, og vil derfor endre dagens våpeninstruks. Til nå har dette ikke vært praksis i politiet, svarer Anundsen.

Leder for justiskomiteen på Stortinget Hadja Tajik har kritisert Anundsen for at det ikke er praksis for å rapportere vådeskudd.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.