*Nettavisen* Nyheter.

Justisministeren lovet alle politistudenter jobb - slik gikk det med løftet

Justisminister Per-Willy Amundsen mener regjeringen har holdt løftet om å ansette alle politistudentene fra 2016-kullet innen 1. juni i år. Ferske tall fra Justisdepartementet viser at 89,3 prosent av studentene er i politijobb. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ikke alle studentene fra 2016-kullet er i jobb, men det skjer i løpet av sommeren, sier Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

15.06.17 15:21

I begynnelsen av mai gjentok justisministeren løftet om at alle politistudentene fra 2016-kullet skulle være sikret jobb til 1. juni.

Tallene er nå klare og viser at 89,3 prosent at kullet er i jobb. Per-Willy Amundsen gir seg selv «godkjentstempel» selv om løftet ikke er innfridd.

- Til de som ikke har fått jobb ennå, jeg anslår at det dreier seg om rundt 30 politistudenter, vil jeg si at de bare må forholde seg rolig, for de får jobb i løpet av sommeren, sier Amundsen til Nettavisen.

- Jeg mener hvert fall at denne regjeringen har levert på det aller meste vi har lovet og i løpet av 2017 vil vi ha ansatt 655 nye politifolk i distriktene. mange av stillingene kommer til å utlyses i sommer.

Les også: - Har ikke forståelse for at det skal bli mindre politi

Se videoen hvor Amundsen lover alle politistudentene jobb.


- Ikke dårlige tall

- Men du lovet jo at alle politistudentene skulle være i jobb. Mener du at du og regjeringen har holdt løftet?

- Vi har iverksatt en massiv ansettelsesprosess i norsk politi. Vi opplever ikke at 89,3 prosent er et dårlig tall eller en dårlig måloppnåelse. Nå er det heller ikke alle politistudentene som søker seg til politiet når de er ferdig så 100 prosent ansettelse vil det uansett ikke bli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hadia Tajik er nestleder i Ap og leder av justiskomiteen på Stortinget. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Av de 89,3 prosentene som har fått jobb er 38,1 av dem ansatt i faste stillinger, får Nettavisen oppgitt fra Justisdepartementet. Dette tilsvarer 229 av 673 studenter fra 2016-kullet

- Jeg registrerer at justisministeren prøver å avdramatisere det hele og late som om alt er som det skal. Men realiteten i saken er at Frp garanterte at alle politistudentene skulle få jobb hvis de fikk bestemme. Nå har de styrt justisdepartementet i fire år. De har kommet med gjentatte jobbløfter og garantier, men har ikke innfridd. Dette er nok et eksempel på en justisminister som ikke har gjennomføringsevne, sier nestleder i Arbeiderpartiet og leder av justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik til Nettavisen.

- Amundsen, det er fortsatt noen du har lovet jobb som ikke er i jobb. Hva sier du til dem?

- Hvis det er dette troverdigheten skal stå på når vi leverer så gode tall tenker jeg at de som vil kritisere regjeringen har en dårlig sak, slår Amundsen fast.

Les også: Amundsen: - Hadia Tajik legger seg på Trump-nivå

Ifølge Politiets Fellesforbund (PF) viser tall at det i årene 2013, 2014 og 2015 ble ansatt henholdsvis 98, 92 og 72 prosent nyutdannede politistudenter i faste stillinger.

Ved nyttårsskiftet 2016/17 var under 50 prosent av politistudentene fra 2016-kullet i politijobb.

- At vi nå har fått tallene opp på 89,3 prosent viser at vi har gjort noe riktig og at vi holder det vi lover, fastholder Amundsen.

Les også: Amundsen vil ha tiggerforbud i storbyene

Ap mener andelen faste ansettelser er altfor lav.

- Det er heller ikke godt nok at under 40 prosent av de som faktisk har fått jobb er i faste stillinger. Jeg registrerer at justisministeren velger å ikke snakke om dette. Det at over 60 prosent av de som ble ansatt ikke har fått fast jobb, bidrar til å skape utrygghet og uforutsigbarhet for om man har jobb også i fremtiden. Det er ikke slik vi ønsker at arbeidslivet skal være, sier Tajik.

- Jeg har forståelse hvis politistudentene er skuffet. Det at flere av 2016-studentene ikke har jobb ennå tyder på at det kan bli krevende for de på 2017-kullet på Politihøgskolen som nå skal ut og søke jobb.

PF-leder Sigve Bolstad erkjenner at budsjettsituasjonen i politiet er krevende.

- Problemet for nyutdannede politibetjenter er den trange budsjettsituasjonen. Det er skapt aksept for at pengene brukes til andre ting enn å ansette nyutdannede. Derfor er mange ikke i jobb. De som er uteksaminert fra Politihøgskolen er godt utdannet og har ikke tatt utdannelsen for å sitte i kassa på Rema, sier han til Dagbladet.

Anklaget for løftebrudd

I mai rettet Arbeiderpartiet (Ap) og Hadia Tajik krass kritikk mot regjeringen. Hun mente også at regjeringen har bløffet politistudentene, og rettet en bredside mot det Ap mener er flere løftebrudd på justisfeltet.

Les også: Her er Hadia Tajiks anti-terrorplan

Blant løftebruddene Ap trakk frem var:

- Frp har et forklaringsproblem når de har brutt så mange sentrale løfter innen politi- og beredskapsfeltet. Det er heller ikke snakk om symbolsaker. Det er gjennomgående løfter hvor de ikke har klart å levere på, sa Tajik til Nettavisen.

Har du sett denne videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag