Kabinansatte: – Vil ikke kreve mindre enn pilotene

SAS-fly parkert på Gardermoen under streiken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

SAS-fly parkert på Gardermoen under streiken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

SAS har lagt streiken bak seg og inngått en ny avtale med pilotene. Kabinforeningen varsler at de vil ha minst like bra vilkår når de skal forhandle lønn.

Foreningens leder, Pål Røyne, sier til E24 at avtalen som pilotene landet etter en uke med streik, vil legge føringer når de neste år skal i lønnsforhandlinger.

– Vi har samme arbeidssituasjon og vil ta med oss alt når det gjelder arbeidsforholdet. Arbeidsbetingelsene er helt klart oppe til revurdering for oss også, sier han.

Pilotene ble sent torsdag kveld enige med SAS om en lønnsøkning på 3,5 prosent i år, 3 prosent i 2020 og 4 prosent i 2021.

– Vi ser i alle fall ikke for oss at vi skal ha noe mindre, sier Røine.

Han understreker at streiken ikke har gått ut over samholdet mellom de kabinansatte og pilotene.

– Vi har vært solidariske overfor deres situasjon. De har gjennomført en lovlig streik som følge av et tariffoppgjør – vi skuler ikke skjevt på dem på noen måte, sier Røine.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair mener forholdet mellom de ulike yrkesgruppene vil være essensielt for å sikre SAS i framtiden, og at ujevnheter i arbeidsvilkår kan true dette.

– SAS er ikke lønnsledende på kabinpersonale, funksjonær- eller kundeservicejobber. Jeg tror ikke de vil bli så veldig fornøyd om de blir nektet det pilotene har fått, sier han til E24.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.