*Nettavisen* Nyheter.

«Kabinen fyltes med røyk»

Foto: Frode Hoff (TV 2)

Flyet ristet kraftig og så kom det røyk i cockpit og kabinen. - Det var som lett tåke, forteller en av passasjerene som måtte nødlande på Flesland mandag morgen.

09.01.06 14:17

BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): Om lag 15 minutter etter avgang fra Flesland kom SAS Braathens' Fokker 50-fly inn i kraftig turbulens. Det var 38 passasjerer og mannskap om bord.

- Jeg kjente turbulensen godt. Så kom det røyklukt i kabinen. Jeg satt ved midtgangen og så det var en del røyk. Det var som lett tåke, forteller passasjer Håvard Ripe til TV 2 Nettavisen.

Snudde 180 grader
Mayday-meldingen fra flyet ble mottatt like etter klokken 09 mandag. Piloten meldte om røyk i kabinen. Det ble straks slått full katastrofealarm ved flyplassen og store brann- og redningsstyrker ble satt i beredskap.

- Da vi landet så jeg alle blålysene. Landingen var udramatisk og redningsbilene fulgte flyet helt inn til terminalen, sier Ripe.

Til tross for nettopp å ha opplevd en nødlanding, er han rolig.

- Det gikk veldig greit og jeg tenkte ikke så mye på det. Etter at røyken kom i kabinen, merket jeg at flyet snudde 180 grader og vi fikk sola på den andre siden. Så informerte kapteinen om at vi skulle tilbake til Flesland, sier han og beskriver stemningen om bord som rolig.

TV 2s reporter på stedet meldte tidligere om at tømmingen av flyet gikk raskt, men at det ikke så ut til å være noen dramatikk. Brannbiler og redningsmannskaper har nå trukket seg tilbake.

Klikk på bildet for å forstørre.

Turbulens var årsak
Ripe og kollega Martin Uggedal var på vei fra Førde til Molde mandag, via Bergen. Etter nødlandingen i Bergen klokken 09.30 ble passasjerene brifet av selskapet og besetningen om bord. Nå blir de to satt på et nytt fly, via Oslo, til Molde.

- Selskapet har fortalt at årsaken til røykutviklingen trolig var en lekkasje fra frostvæsken eller avisningen inn i airconditionanlegget. Lekkasjen ble trolig forårsaket av turbulensen, sier Ripe.

- Var det ubehagelig?

- Jeg kjente jo røyken, men det var ikke så stort ubehag, sier han.

Sov gjennom nødlanding
Heller ikke kollega Martin Uggedal ble spesielt bekymret over røyken.

- Jeg sov faktisk gjennom det hele. Jeg våknet av turbulensen og våknet da vi landet. Jeg merket ikke røyken før vi var nede. Det var nok ikke så dramatisk som man skulle tro, sier Uggedal til TV 2 Nettavisen.

Gammelt fly
Pressetalskvinne Siw Meisingseth i SAS Braathens sier til P4 at flyet som måtte nødlande mandag er ett av de eldste i selskapets flåte. Gjennomsnittsalderen på flyene er 8,9 år, mens Fokker 50-flyet som fikk røyk i kabinen er 15 år.

- Vi går nå over hele flyet. Resultatet av undersøkelsen avgjør om maskinen kommer på vingene igjen, sier Meisingseth til radiokanalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag