Gå til sidens hovedinnhold

Kafé-foreldre sinker barna

Norske barn lærer seg sent å gå fordi foreldrene går mye på kafé.

- Vi som yrkesgruppe kan se en tendens til at barn som er passive, ved at de blir sittende mye på fanget til mor eller far, eller blir liggende mye i vogna, kan få en dårlig mulighet til å utvikle seg motorisk. Det kan få konsekvenser, sier fysioterapeut Ingrid Holst i Ullern bydel i Oslo til Nettavisen.

Fysioterapeuten, med ti års erfaring i å jobbe med barn, sier nettverket av fysioterapeuter i Norge nå uttrykker en bekymring over foreldrenes kafévaner.

- Normalt så sier vi at et barn begynner å gå fra 8 måneder til 18 måneders alder. Men nå ser vi at noen kan bli opptil 20 måneder før barnet begynner å gå, sier hun.

Holst vil ikke skape unødig bekymring, men mener vi må ta på alvor det å få et barn.

- Klart en skal fortsette å være sosial, men det er viktig også å gi barna rom til å utfolde seg på sitt nivå.

- Får dårlig samvittighet
Siv Brekke med Martine (5 ½ mnd) har tatt turen inn fra Bærum til Oslo for en trilletur med innlagt kafébesøk i byen. Hun er ikke overrasket over opplysningen.

- Det har jeg faktisk tenkt på, og jeg forsøker faktisk å planlegge dagen litt i forhold til det. Har vi vært ute på trilletur i vogn, så forsøker jeg at hun får trent seg på gulvet senere på dagen, sier Brekke til Nettavisen når vi møter henne med jentungen på fanget. Stort sett går et par av dagene i uka med til kafébesøk.

- Men jeg får litt dårlig samvittighet, sier hun.

Erfaring tilsier likevel at hennes barn ikke har hatt vondt av kafébesøkene. Hjemme har hun en datter til, som begynte å gå et par dager etter ettårsdagen.

Ikke langt unna, på en annen kafé, sitter Hege Munthe Horn med den blide sønnen Jonas (snart 8 mnd) i vogna som observerer venninnepraten med kollegaen Else-Maj Bach.

- Det er ikke til å legge skjul på at det blir mye tid i vogna for de små. Hjemme er det flere muligheter, sier Munthe Horn. Hun er selv fysioterapeut, og har stor kunnskap om bevegelse.

For lang morspermisjon?
Bach påpeker at det finnes kafeer som har egne lekekroker og lekematter for barn, som bedre situasjonen.

- Da jeg fikk mitt første barn, var jeg mye mer ute og gikk og mye mer på kafé. Nå bor vi utenfor byen, og jeg tror det har mye å si. Da er det lettere å bevege seg på andre måter, sier Munthe Horn.

Hun tror også at tunge barn er mindre mobile enn lettere barn som er kjappe i bevegelsen. Hun mener det også kan ha noe å si for gåtidspunktet. Men hun er ikke sikker på om foreldre er bevisste på det.

- Det blir litt som voksne som sitter stille og en immobile, med de konsekvenser det får, sier hun, og påpeker at hun tror man var flinkere før.

- Med tre måneders morspermisjon, slik det var i gamle dager, så måtte jo barna bli aktive etter det, sier hun.

Gulvet viktig
Det er manglende motorikk og evnen til bevegelse som igjen kan føre til at det tar lengre tid for barnet før det begynner å gå. Problemet med kafeer er ifølge fysioterapeut Holst at det gjerne ikke er plass eller tilrettelagt for at barnet kan krabbe eller bevege seg rundt på gulvet eller på en matte på gulvet, slik det er i hjemmet.

Og barnet trenger rom for å kunne bevege seg.

- Barnet sover jo gjerne i vogna - og det har det lov til. Og det skal kunne sitte på fanget til mor eller far også. Men du kan ikke legge barnet på gulvet på en kafé. Og muligheten for bevegelse i vognen begrenser seg. Når barnet er fire, fem eller seks måneder, så har det kanskje behov for å komme seg opp og utforske verden, sier hun.

Endre vaner
Fysioterapeuten mener det ikke er snakk om å være fanatisk, men mener man kan endre vaner.

- Selvfølgelig skal man kunne fortsette å gå på kafé. Men vi mener det bør begrenses noe. En trenger ikke gå på kafé hver dag, det er lov med variasjon, sier Holst.

Hun foreslår isteden at foreldrene drar hjem til hverandre med barnet noen ganger, istedenfor å treffes på kafé. Der er det mulighet for at barnet får ligge på gulvet og få den treningen det trenger.

- Vår moderne kultur er slik at vi skal ta vare på alle individer. Når vi som voksne får vår tilfredsstillelse sosialt, kan det gå ut over barnet. Men det er viktig at vi trives i hverdagen alle mann, sier hun.

Fysioterapeuten sier hun ennå ikke har møtt foreldre med barn som er forsinket i utviklingen på denne måten, men hun uttaler seg på bakgrunn av yrkesgruppens erfaringer.

- Vi bare ser tendensen til at noen barn går senere enn andre barn, men det foreligger så langt ikke noe forskning som underbygger dette. Det er erfaringsbasert, og vi har et ønske om at man imøtekommer barnas gulv/matteutvikling, og muligheten for mageleie og ryggleie, sier hun.

Barselgruppen hun leder i bydelen, fikk informasjonen mandag.

- Mødrene lo, men tok det tydeligvis inn over seg. De har masse inntrykk og mange sliter etter en fødsel. Men på slike treff får de altså med seg en del. Det sier noe også om hvor viktig barseltreff er, avslutter hun.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg