RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kalte dommeren en klovn

Sist oppdatert:
BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): Marineoffiseren Trond Ramsland ble mandag dømt til lovens strengeste straff for drapet på eks-kona Ingse Merete Rønnestad. - Patetisk bevisførsel, mente Ramsland og skjelte ut dommeren.

- Drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, på en brutal og gruoppvekkende måte, sa dommer Gunnar Torkildsen i sin domsavsigelse.

- Det er tydelig at gjerningsmannen ville være sikker på at Ingse Rønnestad ikke hadde noen mulighet til å overleve, og alle de fire skuddene hun ble påført var dødbringende, heter det i dommen.

Skjerpet dom
Dommen for forsettlig drap er ett år lengre enn aktor, statsadvokat Randi Gabrielsens, påstand på 20 år. Ramsland (39) er også fradømt sin stilling som kapteinløytnant i Sjøforsvaret.

Ramsland må betale en erstatning på til sammen 1,2 millioner kroner til Rønnestads familie. Rønnestads sønner får til sammen rundt 970 000 kroner, mens foreldrene hennes får 120.000 kroner hver.

I tillegg må Ramsland betale offentlige saksomkostninger på 250.000 kroner.

- Et justismord
Marineoffiseren har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre, og Ramslands forsvarer, advokat Harald Stabell, hadde lagt ned påstand om frifinnelse for sin klient.

Etter å ha sittet rakrygget uten å fortrekke en mine og hørt tingtrettdommer Gunnar Torkildsen lese opp dommen, reiste Ramsland seg umiddelbart etterpå og utbrøt:

- Dette er et justismord. Det er den mest patetiske bevisførsel jeg har hørt opplest noen gang.

Deretter mumlet han:

- Du er en klovn, Torkildsen, en klovn!

-Unik dom
Dommeren finner det ikke bevist at drapet skedde med overlegg slik aktoratet hevdet. Han mener imidlertid det ble begått under særdeles skjerpede omstendigheter.

Ramsland anket dommen på stedet, og ankesaken er forhåndsberammet til å starte i Gulating lagmannsrett mandag 24. januar 2005.

Ramslands forsvarer Harald Stabell ønsket ikke å prosedere saken for pressen etter domsavsigelsen, men viste til at 21 års fengsel er lovens strengeste straff:

- Vi tar dommen til etterretning. Jeg kjenner ikke til at det er blitt 21 års fengsel for drap der overlegg ikke er bevist tidligere. Tiltalte har forklart i retten at han ikke har drept sin tidligere kone, og ut fra det anker vi dommen i sin helhet, sier han.

Familien lettet
Under domsavsigelsen mandag var flere medlemmer av Ingse Merete Rønnestads nære familie til stede i retten. Hennes bror, Ole Christian Rønnestad, uttrykte lettelse over at Ramsland ble idømt lovens strengeste straff:

- At tiltalte ble dømt var som forventet. Vi synes det er ekstra positivt at dommeren la til et år ekstra i forhold til aktoratets påstand, men er skuffet over at retten ikke fant det bevist at drapet ble begått med overlegg, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ønsket forvaring
Også familiens bistandsadvokat Helge Hansen, uttrykte overraskelse over at Ramsland ikke ble dømt for overlagt drap.

- Det er vanskelig å se hvordan retten kunne konkludere med at drapet ikke var overlagt. Vi hadde ønsket forvaring for tiltalte, men ut fra aktors påstand, er mine klienter tilfreds med dommen. Den understreker det vi hele tiden har ment, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere