RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kamp om 60 år ekstra fengsel

Sist oppdatert:
Mandag vil riksadvokat Tor Aksel Busch fortelle Høyesterett hvorfor Nokas-ranerne skal ha 60 år ekstra fengsel. Se video direkte.

Mandag stiller riksadvokat Tor Aksel Busch selv til Høyesterett for å argumentere for hardere straff for de Nokas-dømte. Mot seg har han hele kobbelet av Nokas-advokater, med Øystein Storrvik, Morten Furuholmen, Harald Stabell og John Christian Elden i spissen.

Følg saken direkte fra Høyesterett på TV 2 Sumo fra klokken 09.15

Se video på TV 2 Sumo: Nokas-anken behandles idag.

Nederlaget
I februar ga Gulating lagmannsrett påtalemyndigheten et kjempetap. Allerede hadde juryen frikjent Thomas Thendrup. Aktorene Arild Dommersnes og Tor Christian Carlsen hadde lagt ned påstander om til sammen 170 års fengsel for de 12 som ble kjent skyldig. I tingretten hadde de i stor grad fått medhold av dommerne. Lagdommer Daniel Lunde ønsket det derimot annerledes. Han kuttet straffen for de 12 med tilsammen 52,5 år fra tingretten.

Les: Kuttet straffen med 52,5 år

Dommen kom som et sjokk på både påtalemyndigheten og de tiltalte. Ridvan Halimi takket lagmannsdommer Daniel Lunde for fengselstraffen på 11 år. Han hadde forventet langt hardere behandling. Til sammen hadde lagmannsretten kuttet 61 år av påstanden fra påtalemyndigheten.

I mars anket påtalemyndigheten dommene for 11 av de 12 domfelte. Bare Thomas Ingebrigtsen slapp anke fra påtalemyndigheten. Han ble dømt til tre års fengsel for delaktighet i Nokas-ranet, men har selv anket dommen til Høyesterett.

Forvaring
I tillegg til lengden på fengselstraffen, vil Høyesterett også behandle forvaringsspørsmålet for David Toska, Kjell Alrich Schumann, og Metkel Betew. Øystein Storrvik vil redegjøre for forvaringsprinsippene i Høyesterett på vegne av alle forsvarerne.

Bare Metkel Betew ble dømt til forvaring i lagmannsretten. I motsetning til Toska og Schumann er Betew dømt for lignende ran tidligere. Han er også den eneste som ikke har erkjent å ha deltatt i Nokas-ranet.

Betew vil ha lavere straff og slippe forvaring. Riksadvokaten mener derimot at også Schumann og Toska skal dømmes til forvaring.

Streng straff
- Selv om Gulating ga mye lavere straff, var den adskillig strengere enn noen straffer vi har hatt for grovt ran med døden til følge tidligere, sier John Christian Elden til Nettavisen.

Elden sier at den strengeste straffen gitt for grovt ran tidligere, er fem år. Med dødsfølge har den strengeste straffen vært åtte år.

- I de tilfellene har dødsfølgen vært mye styggere enn i vår sak. Da har det vært snakk om tortur og lignende som har ført til døden. I Gulating konkluderte man med at dødsfallet var en ulykke. Man skal ikke ha strengere straff fordi det var en politimann som døde, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere