RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli ødelagt for livet

Sist oppdatert:
I snart tre uker har afghanere sultestreiket foran Domkirken i Oslo. Nå frykter helsearbeidere for at flyktningene kan få hjerneskader og organsvikt.

- De blir jo svekket gradvis. Og for noen av de sultestreikende snakker vi snart om tre uker, sier direktør Endre Sandvik ved Oslo legevakt til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag ble fire afghanere lagt inn på sykehus for behandling. I tillegg ble to lagt inn på legevakten for å få væskebehandling.

- De to siste dagene har til sammen 17 personer fått behandling fra oss, sier Sandvik

Alvorlige skader
Mangel på næring og væske over tid rammer kroppens funksjoner hardt.

- Vi snakker ennå ikke om at de er i livsfare. Men for flere er det snakk om alvorlig helsefare. Man dør ikke. Men enkelte kan få varig svekkelse i livsviktige organer, sier han

Hvor store skadene er, avhenger av hvor stort fettdepot man har i kroppen.

- En kan få nyresvikt eller hjerneskade. Men dette varierer fra person til person.

Tar imot hjelp
De sultestreikende afghanere har så langt ikke avvist væsketerapien fra legevakten.

- Det er vi svært glade for, sier han.

Ifølge Sandvik er det 23 afghanere som sultestreiker på 19. dagen i dag, og 37 personer som har sultestreiket et par-tre dager kortere. I tillegg kommer de som har sultestreiket over en kortere tidsperiode både i og utenfor Oslo.

- Vi er forberedt på at mange kan måtte legges inn, sier han.

Ifølge Sandvik er det sykehuset som skal vurdere hva slags behandling de sultestreikende skal få.

- I følge regelverket skal det vurderes individuelt. Og som doktor må man ha informasjon fra pasienten om han har tatt sin beslutning på grunn av overbevisning, ikke gruppepress, før behandling gis, sier direktøren.

Dersom de sultestreikende mister bevisstheten og det er fare for livene deres, vil legene kunne gi livreddende behandling i form av ernæring.

Forlot møtet
Representanter for de sultestreikende hadde onsdag ettermiddag et møte med Røde Kors, Flyktninghjelpen og representanter fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det endte med at de sultestreikende forlot møtet.

- Vårt eneste krav var at myndighetene må se på sakene til de sultestreikende på nytt, men dette kravet ble avvist, sa Zahir Athari, talsmann for afghanerne, til NTB.

Nå vil afghanerne fortsette streiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere