Gå til sidens hovedinnhold

Kan få Norges første datastyrte sykehjem

Sykehjemmet i Skien kan bli det første i landet som bygges med et spesialutviklet elektronisk overvåkings- og sikkerhetssystem.

SKIEN (Telemarksavisa): Nye Lyngbakken sykehjem i Skien kan bli det første i landet som bygges med et spesialutviklet elektronisk overvåkings- og sikkerhetssystem. Kommunen får 450.000 kroner i statsstøtte til prosjektet.

- Dette blir spennende og moro, sier Inger Lillefjære til Telemarksavisa.

Hun er rådgiver hos helse- og velferdssjef Sigrid Øyen, som har gitt grønt lys for satsingen.

Snart på anbud
Da kravspesifikasjonene til nye Lyngbakken bo- og behandlingssenter skulle lages, var det Lillefjære som tok initiativet til det som nå blir et forsøksprosjekt i samarbeid med forskningsstiftelsen Sintef.

Entreprisene for Lyngbakken blir lyst ut en av dagene nå, med tilbudsfrist før jul.

Det handler ikke om å bli kvitt ansatte

Å ta i bruk datateknologi - og få duppedittene til å fungere sammen innenfor for et helhetlig elektronisk system, handler ikke om å spare personell. Det handler ikke om å bli kvitt ansatte, understreker, Lillefjære.

- Vi blir stadig færre arbeidsdyktige per pensjonist. Da må vi jobbe lurere. Ikke for å redusere innsatsen - vi kommer til å trenge flere folk, men tvert imot for å frigjøre mer ressurser. Vi gjør dette fordi vi ønsker å gi mer trygghet og hjelp til brukerne.

- Hva med frykten for overvåking?

- Vi skal være klar over at det ligger noen etiske spørsmål her, og et lovverk vi må ta hensyn og som begrenser hva vi kan ta i bruk.

Ikke overvåking
Den innebygde elektronikken skal tilbys beboerne etter individuelle behov og formelle vedtak. Og, påpeker Lillefjære, selv om utviklingsprosjektet skulle legge til rette for det i framtida, kommer det i første omgang ikke til å inneholde video- og GPS-overvåking.

Innen smarthus- og velferdsteknologi finnes det ulike komponenter i markedet. Men ikke noe som det er riktig å bare å kjøpe inn uten videre, sier Dag Ausen ved Sintef.

Han er porsgrunnsmann og blir en av to Sintef-forskere som skal bistå Skien kommune i utviklingen av systemer, som også skal kunne tas i bruk ved andre institusjoner enn nye Lyngbakken, og på landsbasis

- Vi skal understøtte kommunen med å forstå behovene og til å finne løsninger som kan understøtte de behovene.

Allerede nå bør man kunne tenke på utstyr som kan erstatte kroppsvask

Mer teknikk på badet
Erfaringsmessig tror han det er mulig å trekke selv demente inn som rådgivere i jakten på elektronikk som kan gjøre sykehjemslivet bedre for dem.

Skremmebildet er pleieroboter. Det er man i denne sammenhengen lysår unna. Men allerede nå bør man kunne tenke på utstyr som kan erstatte kroppsvask, mener Ausen.

Man skal ikke underslå at mange tungt pleieavhengige synes det er vanskelig å åpne intimsfæren, og heller vil foretrekke å kunne bruke selvstyrt teknikk på badet.

Les flere saker i Telemarksavisa her

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken