*Nettavisen* Nyheter.

Kan finne svensk smutthull

Kjærlighetsflykningene Aleksander (19) og Anmol Thonander (20) blir nektet å leve sammen av Utlendingsdirektoratet – men nå har de funnet et smutthull.

01.09.04 10:56

Utlendingsdirektoratet mener at drammensmannen Aleksander Thonander, er for umoden til å inngå et gyldig ekteskap, og nekter ham derfor å hente sin indiske kone til Norge.

Men nå mener Thonanders advokat, Arild Humlen, at nøkkelen for at paret kan bo i samme hus i Drammen, ligger i EU og Schengen-samarbeidet:

Ulik praksis
Dersom paret flytter over grensen, har Aleksander som norsk «Schengen-borger» i Sverige, større rettigheter til familiegjenforening enn de som er svenske statsborgere. Likevel mener advokat Humlen det er meningsløst at norske myndigheter har lagt seg på en strengere praksis enn reglene i Schengen-landene tilsier.

- Dersom praksisen er ulik i Norge og de andre Schengen-landene, bør det utjamnes, sier Humlen til NRK Buskerud.

Sjekket svensk bygd
Thonander har allerede vært på det lille stedet Mölltorp i Sverige for å for å forberede en eventuell flytting og kona har vært på den svenske ambassaden i India. Nå har han igjen reist til India for å forsøke å få Anmol med tilbake til Norge.

Mandag snakket TV 2 Nettavisen med Aleksander på en dårlig telefonlinje fra India. Da sa 19-åringen at han har billett tilbake 1. september, men at han blir der på ubestemt tid, i håp om å få tillatelse til å ta med kona tilbake til Norge og et samliv i Drammen.

De to giftet seg i India i desember 2002, etter å ha hatt kontakt i ett år, men Anmol ble nektet visum til Norge, og Aleksander måtte reise alene hjem da hans visum i India gikk ut.

Ny behandling
Paret fikk til slutt avslag på søknaden om familiegjennforening og ble beskyldt for å ha inngått et proforma-ekteskap. Aleksanders ADHD-diagnose gjorde at han ikke var moden nok til å gifte seg som 17-åring, mente Udi.

Udi opptrer som kjærlighetsdommer, mener SOS Rasisme. Unge Venstre beskriver avslaget som en «systemfeil»

I går innrømmet UDI overfor TV 2 Nettavisen at «ting kan ha endret seg» på halvannet år siden vedtaket ble fattet. Direktoratet vil nå se på Thonanders sak «på selvstendig grunnlag», dersom paret søker om familiegjenforening på nytt.

Bør UDI ombestemme seg? Si din mening her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag