*Nettavisen* Nyheter.

Kan gå mot omvalg i svenske kommuner

Det er kommet inn flere anklager om fusk under valget i Sverige. Foto: Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Etter anmeldelser om valgfusk kan det bli omvalg i svenske kommuner.

12.09.18 22:19

Det har vært en rekke mistanker om fusk under valget i Sverige, og i går opplyste Riksenheten for korrupsjon til Sveriges Radio at de så langt hadde mottatt 30 anmeldelser om valgfusk. Ifølge Svt Nyheter har valprövningsnämnden fått inn omkring 300 anklager om fusk. De fleste anklagene skal gjelde Riksdagsvalget.

– Det er to parallelle prosesser. Politiet utreder mistenkte brudd, mens vi utreder hvorvidt det har skjedd en avvikelse mot valgloven, forklarer Cecilia Persson i valprövningsnämnden til Svt Nyheter.

Les mer: Flere anmeldelser om valgfusk i Sverige

Degerfors kommune i Midt-Sverige har anmeldt to lokalpolitikere for fusk under årets valg. En av politikerne er mistenkt for å ha fulgt med personer inn i valglokalet og hjulpet dem med å stemme. En annen mistenkes for å tilbudt penger mot personstemmer. Nå kan det bli omvalg i kommunen, skriver SVT Nyheter.

De skriver at anklagene skal tas stilling til om to uker, altså etter at valgresultatene skal være ferdig telt opp på fredag og klagefristen har gått ut. Persson forklarer Svt Nyheter at de først vil ta stilling til meldingene om riksdagsvalget. Om de finner avvik vil de rettes, men om det ikke går kan det altså bli aktuelt med omvalg, skriver avisen.

Også i Värmland skal det kunne gå mot gjenvalg etter mistanker om fusk, skriver Dagens Nyheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag