*Nettavisen* Nyheter.

Kan ha drept ubevisst

Drapstiltalte Terje Blom-Pettersen skjønte ikke at han var drapsmann før han så blod. Hans advokat mener han var bevisstløs.

-Min oppfatning er at bevisstheten hans må ha vært forstyrret på en eller annen måte, slik at han ikke husker dette. Dette vil jeg utbrodere videre for retten, sier hans forsvarer, advokat Arild Holden til TV 2 Nettavisen.

Politiet på sin side mener 44-åring drepte sin kone under svært skjerpende omstendigheter. Han jobbet også iherdig med å skjule liket etter drapet, mener påtalemyndigheten.

Derfor har han kun erkjent å ha flyttet henne og gravd henne ned, ikke selve drapet.

Uforstående
Terje Blom-Pettersen gjentok og gjentok gjennom sin lange forklaring mandag at han ikke skjønner hvordan drapet kunne skje og at han ikke har noen bevissthet om dette.

- Jeg har gått igjennom dette bit for bit, igjen og igjen, for å forstå. Men jeg forstår det fortsatt ikke, fordi jeg ikke husker, sa han gråtende.

Blom-Pettersen ble gang etter gang spurt om han har noe som helst erindring av å ha hentet eller brukt hammeren som Anne Sofie Blom-Pettersen ble drept med. Han svarte nei. Hennes ansikt og hode var også dekket med en pose, og han husker heller ikke å ha plassert denne her.

Er det du har sagt om at du ikke husker, noe du har funnet på? Spurte advokat Holden ham i retten?

-Nei, det sverger jeg overfor Gud. Det gjør jeg ikke, sa han.

Han la også til at han overfor sine barn selvsagt ikke ville ta fra dem det kjæreste de eide, deres mor og hans ektefelle.

Tidligere bevisstløs
Terje Blom-Pettersen har ved to tidligere anledninger havnet i bevisstløs tilstand ved uforklarlige situasjoner. Da han skulle sone en promilledom i i 1986, lå han to dager i koma på sykehus, angivelig på grunn av den psykiske belastningen ved å ha holdt dette skjult for sin kone. Ved en annen anledning ble han i en slags bevisstløs i forbindelse med en sykdomsperiode. Han mistet også taleevnen og måtte kommunisere med lapper rett etter at han ble siktet for drapet på sin kone.

Aktor, statsadvokat Arnfinn Hval, er ikke overrasket over tiltaltes manglende evner til å huske.

- Jeg er ikke overrasket på noe måtte. Det han har forklart var helt som forventet, sa Hval til TV 2 Nettavisen.

De rettspsykiatriske sakkyndige har konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig. Men 44-åringen har vært innlagt på psykiatrisk institusjon etter hendelsen .

Sov med barna på åstedet
Terje Blom-Pettersen forklarte at han i tiden før politiet fant hans kone, ikke greide å være alene på soverommet der drapet skjedde. Han søkte trøst hos familien, og de trøstet ham.

- Min mor sov der. Og jeg sov i sengen med de minste barna, sa han.

- Har du gjort deg noe tanker om hvordan dette kan virke på barna når det virkelig går opp for dem at de har sovet i sengen der deres mor ble drept? Spurte bistandsadvokat Rita Aase ham.

- Vi har alltid hatt et tett forhold. Jeg tror ikke de tenker galt om det. Jeg vet at de er utrolig glade i pappaen sin, sa han.

Bistandsadvokaten vil at de fire barna skal få tilkjent erstatning for tapt omsorg.

44-åringen ser i dag sine barn hver 14. dag, med barnevernet til stedet.

- Han har et godt forhold til sine barn. De er jevnlig på besøk, sier advokat Holden.

Ba om unnskyldning
Blom-Pettersen snakker minst mulig om dem om drapssaken.

- Jeg har ikke noe bilde av selve hendelsen. Derfor synes jeg det er vanskelig overfor barna å si noe om det. Men jeg tror ikke de tror at jeg har hatt villet tatt livet av mammaen deres, sier han.

De tre yngste barna på 15, 13 og 12 år var i huset da drapet skjedde. Den eldste sønnen på 21 år var hjemme hos seg selv. I dag bor barna i fosterhjem.

I lang tid holdt Terje Blom-Pettersen det skjult og spilte rollespill overfor sin nære familie om hvor hans kone hadde tatt veien. Selv sier han at han ikke greidde å fortelle sannheten av hensyn til barna. Det var også derfor han flyttet sin drepte kone fra huset.

- Jeg ville ikke at de skulle se henne, sier han.

I steden levde de i uvisse til Blom-Pettersen til slutt sprakk i avhør, og fortalte hvor han hadde gravlagt henne. Mandag ba han om unnskyldning.

- Jeg er så utrolig, utrolig lei meg. Jeg har vondt av barna våre, Annes søsken, mine svigerforeldre og alle andre som er berørt av dette her. Jeg kan ikke få sagt det mer, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag