Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ha sjekket skattelistene

Kvinnen som ble funnet død etter innbrudd i Oslo hadde millionformue, og kan ha blitt sjekket opp mot skattelistene før hun fikk besøk.

(iOslo.no) - Vi må ikke være så naive og si at skattelistene ikke blir brukt. Det blir brukt, ikke bare opp mot eldre, men også andre, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til iOslo.no.

Tirsdag kveld ble en kvinne i begynnelsen av 80-årene funnet død etter et innbrudd i leiligheten hennes i Skullerud Omsorg borettslag i Oslo.

Kvinnen er ifølge skattelistene oppført med over en million kroner i formue.

- Glimrende mulighet
Den pensjonerte politimannen sier eldreranerne bruker lang tid på å kartlegge sine ofre, og dette kan ha vært et eksempel på at vedkommende som gjorde innbruddet har brukt skattelistene som et ledd i dette.

- Personer som lever som kriminelle har gjerne god tid, og det er enkelt å sitte på en pc og sjekke skattelister, sier Abrahamsen.

Den tidligere politioverbetjenten sier det er på tide å sette fokus på dette, fordi skattelistene også fungerer som oppslagsverk for de kriminelle.

- I vårt land gir vi de menneskene en glimrende mulighet til å kartlegge hvor verdiene ligger. Det er et tankekors, sier han.

Han understreker at mange eldre vil fremstå som formuende i skattelistene, fordi også eiendom spiller inn her.

- De trenger ikke ha mye penger hjemme selv om de har mye formue på skattelistene, sier han.

Ranet samme dag som skattelisten kom
I 2006 ble en av Trondheims rikeste menn, Per Frithjof Anderssen, robbet samme dag som skattelistene ble lagt frem.

- Jeg bor i et relativt anonymt hus. Jeg synes det er rart at innbruddet skjer samme dag, som listen trykkes. Dette tyder på at proffe kriminelle nyttiggjør seg av skattelisten, sa Anderssen til Nettavisen.

Mangeårig politimann og nå krimekspert i TV2, Johnny Brenna, har også uttalt seg kritisk til skattelistene.

«For kriminelle aktører kan denne offentliggjøringen være en gullgruve. Her får de tilgang til din økonomi samt trigge interessen for deg som et aktuelt target for ulike typer kriminalitet», skriver han på sin blogg.

- Ville aldri åpnet
Finn Abrahamsen understreker at det fortsatt er vanskelig å si noe om den konkrete situasjonen på Skullerud, men påpeker at dersom en mann har gitt seg ut for å være fra e-verket, er det helt vanlig praksis - blant de kriminelle.

- Inntrengere av denne typen har vi hatt så lenge jeg kan huske. Men så vidt jeg vet er det slutt på den tida da e-verket og televerket kom på døra, sier Abrahamsen.

- Hva skal man gjøre hvis noen ringer på døra?

- De som har besøk av slike, må selv vite om de har bestilt folk på døren. Hvis ikke - avvis personen og be om en skriftlig henvendelse eller en telefon. Og telefonnummeret må de fikse selv.

- Det har vært eksempler med selgere som har utgitt seg med legitimasjon, hva gjør man i slike situasjoner?

- Hvorfor skal jeg slippe en selger inn til meg? Det er bare tull. De greiene på dørene er en uting. Jeg hadde aldri åpnet hvis ikke jeg var sikker, svarer Abrahamsen.

Vær forsiktig
Han forteller at det har vært noen ganske få saker der personer har omkommet som en følge av en slik situasjon.

- Jeg kjenner én slik situasjon fra de siste 10-15 årene. Da døde vedkommende etter å ha vært bundet, sier Abrahamsen.

Den pensjonerte politimannen ber også folk ta vare på sine eldre, og bevisstgjøre dem på disse situasjonene.

Abrahamsen oppfordrer alle som har vært i kontakt med personer som har ringt på dørene på østsiden av Oslo med å ta kontakt med politiet for å hjelpe til med å ta den antatte gjerningsmannen.

- Fra e-verket
Gjerningsmannen på Skullerud skal ha blitt sluppet inn ved å utgi seg for å være kontrollør fra e-verket. Politiet beskriver mannen som rundt 30 år. Han var mørkkledt og gikk med caps. Han kan være utenlandsk, men snakket forståelig norsk. Gjerningsmannen skal være rundt 180 centimeter høy.

Ifølge politiet hadde ikke kvinnen noen tegn til ytre skader, og politiet tror hun kan ha dødd av hjertestans. Kvinnen vil bli undersøkt og obdusert i løpet av onsdagen.

Oslo politidistrikt vil komme med mer informasjon senere på dagen når disse undersøkelsene er gjennomført.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin