*Nettavisen* Nyheter.

Kan ikke arrestasjonsteknikk

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

60 prosent av norske politibetjenter ville ha strøket i eksamen.

29.03.10 15:36

Magasinet Norsk Politi skriver at en forskningsrapport fra Politihøgskolen avdekker at 60 prosent av norske politibetjenter ville ha strøket i arrestasjonsteknikk om de gikk opp til eksamen nå.

– Politibetjentene ble testet på det laveste nivået som forventes til eksamen på Politihøgskolen. Det dreier seg om nedleggelsesteknikk framover og bakover, og hvor den som pågripes står stille. Det er et underkrav i forhold til virkeligheten, hvor man er stresset, den som pågripes gjør motstand, og det kanskje er både mørkt og glatt. Likevel var altså resultatet at 6 av 10 ville ha strøket på eksamen i arrestasjonsteknikk, sier Anders Lohne Lie, som selv underviser i faget.

Ingen treningsmulighet
Bakgrunnen for undersøkelsen er Obiora-saken. Eugene Obiora døde da han ble pågrepet av politiet i Trondheim 7. september 2006 i forbindelse med at han klagde på et avslag om sosialhjelp.

Les også: Obioras sønner får 500.000 kroner

I undersøkelsen går det fram at hele 94 prosent av de politibetjentene som deltok i undersøkelsen oppgir at de har «lite eller ingen mulighet til organisert trening med instruktør» på tjenestestedet.

Seks timer årlig
Bladet skriver at alle operative polititjenestemenn trener pågripelser i minimum seks timer årlig.

40 instruktører i pågripelsesteknikk skal være utdannet siden 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.