Gå til sidens hovedinnhold

- Kan miste arvesølvet

Regjeringskollegene fortviler og Nei til EU raser etter EFTA-dommen om norske fossefall. Se video.

Den norske hjemfallsretten - den snart 100 år gamle loven som sikrer at eierskapet for fossene faller tilbake til staten etter et visst antall år - er diskriminerende og må endres. Det slår EFTA-domstolen fast i en dom.

- Slaget ikke tapt
Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at regjeringen ikke akter å gi opp retten til naturressursene.

- Vi er uenig med dommen, men det var viktig at Norge kjørte saken så langt som en rettssak. Denne regjeringen skal sikre nasjonalt eierskap over naturressursene, sier han.

Stoltenberg mener at Efta-dommen ikke hindrer Norge i å finne en form for hjemfall.

- Dommen angriper ikke hjemfallsinstituttet. Nå må vi se på hvordan vi kan sikre organiseringen av hjemfall, vi må gå sammen med våre jurister, sier han.

Selv om Stoltenberg ikke anser slaget om hjemfallsretten som tapt, så understreker han at dommen er endelig.

- Det er en dom som vi ikke kan omstøte eller forandre, sier han.

Skylder på Reiten
Lederen for Nei til EU, Heming Olaussen, sier Norge nå må gå til EU og reforhandle EØS-avtalen - eller si den opp. Han retter i tillegg kraftig skyts mot Hydro-sjef Eivind Reiten.

- Den som bør henges ut til spott og spe i denne saken er Hydros konsernsjef Eivind Reiten, som har stått på for å reise denne saken for ESA. Her har sjefen for et statlig eid selskap vært en agent for å presse Norge. Han har gitt blaffen i Norges interesser. Jeg vil ikke bruke ordet landssvik, men han har vært en muldvarp, sier Olaussen til Nettavisen.

Skuffet statsråd
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er svært skuffet over dommen:

- Jeg er svært skuffet. Offentlig eierskap og kontroll har vært sentralt i norsk vannkraftforvaltning siden 1909 da konsesjonsloven ble innført. Derfor skal disponeringen av Norges vannkraftressurser også i tiden framover bygge på et betydelig offentlig eierskap med styring og kontroll av hensyn til kraftforsyningssikkerheten, trygging av inntekter, og for å ha det nødvendige grepet om miljøet i vassdragene, sier statsråden i en pressemelding.

- Vil snu hver stein
Olje- og energiministeren gjør det klart at han ikke vil slå seg til ro med dommen.

- Hjemfall er så viktig for Norge at vi måtte gå aktivt ut og prøve denne saken for EFTA-domstolen. Jeg vil nå sette mine beste folk på saken. Alle steiner skal snus for å sikre det offentlige fortsatt styring og kontroll av vannkraftressursene. Dommen er stor og kompleks, jeg har derfor ikke hatt mulighet til å gjøre meg kjent med de enkelte vurderingene i den ennå, sier Enoksen.

- Et slag i ansiktet på Stortinget
Nei til EU frykter privatisering og utsalg av norske vannkraft.

- Det er et hardt slag i ansiktet på Stortinget, på en rekke norske kommuner, fylkeskommuner og den norske stat – altså på alle vanlige innbyggere i dette landet. Det vi nå risikerer, er en privatisering og et utsalg av kommunalt og fylkeskommunalt eierskap av vannkrafta. Det vil være å selge arvesølvet etter våre forfedre, skriver Nei til EU i en pressemelding.

Nei til EU mener Norge må ta kampen videre i EU-systemet.

I dag eier staten og kommunene nærmere 88 prosent av vannkraften i landet.

- Angrep på norsk suverenitet
Kommunalminister og Sp-leder Åslaug Haga uttrykker stor skuffelse over EFTA-domstolens kjennelse og kaller den et angrep på norsk suverenitet.

- Nasjonal kontroll over naturressursene, gjennom lokalt og nasjonalt offentlig eierskap, er avgjørende viktig for Norge. Dagens dom i EFTA-domstolen er så alvorlig at den rokker ved grunnlaget for inngåelsen av EØS-avtalen, sier Haga.

Se Åslaug Haga på TV 2 Sumo: - EØS-avtalen må revurderes

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken