Gå til sidens hovedinnhold

- Kan og må tjene penger på fornybar energi

Kineserne kan lære oss å tjene penger på fornybar energi, ifølge norsk miljøverner.

- Fornybar energi har vokst fra å være en nisjeindustri til å bli storindustri, sa daglig leder Einar Håndlykken i miljøstiftelsen Zero i sin åpningstale på den store miljøkonferansen på Gardermoen mandag. Konferansen samler deltakere som blant andre tidligere California-guvenør Arnold Schwarzenegger, miljøaktivist Beb Geldof og klimakommisær for EU, Connie Hedegaard.

Arnold Schwarzenegger gikk på talerstolen og snakket om visjoner i arbeidet for klimakutt.

Svartmaling og dårlig samvittighet vil ikke gi resultatet

- Svartmaling og dårlig samvittighet vil ikke gi resultatet. Vi trenger å selge fordelene ved grønn økonomi, lød budskapet fra amerikaneren.

Han ba blant annet miljøaktivister fortelle folk om helsekonsekvenser i stedet for isbreer som smelter og han sa han tror miljøbevegelsen kommer til å oppleve sin egen «Arabiske vår».

- Bransje i vekst
Håndlykken pekte på at klimatiltak ikke er noe vi skal gjøre bare for å være greie, men at fornybar energi er en bransje i sterk vekst og noe vi kan og må tjene penger på, ifølge Zeros eget direktereferat.

Følg konferansen direkte

Følg Twitter-meldingene fra Zero-konferansen på #Zero11

Følg Zero-konferansen direkte på Zeros nettside

Se løpende Twitter-meldingene fra Zero Norge nederst i saken.

Ifølge Håndlykken har klimasaken havnet i skyggen av den europeiske gjeldskrisen, men han advarte mot en forestilling om at klimatiltak bare er noe som hører hjemme i gode tider.

Ber Norge lære av Kina
Han viste til Kina som har satt seg høye klimamål og akter å tjene penger på fornybar energi.

- Det fremste fortrinnet til Kina i fornybarsatsingen er ikke billig arbeidskraft, men vilje til å være med, sa Håndlykken ifølge Zero.no.

Han tok også til orde for strenge, hjemlige utslippsmål og mener det kan bidra til å skape nye markeder for norske industribedrifter.

300.000 jobber skapt i europeisk fornybar sektor. Det viser at det er mulig

Sagt på Zero-konferansen:

«Svartmaling og dårlig samvittighet vil ikke gi resultatet»

Arnold Schwarzenegger

«California bruker 40 prosent mindre energi enn resten av USA, og har i tillegg hatt bedre økonomisk utvikling. Det er mulig!»

Arnold Schwarzenegger

«Klimaendringene er den enkeltstående største trusselen for menneskeheten i det 21. århundrede»

Anthony Giddens, britisk sosiolog

«300.000 jobber skapt i europeisk fornybar sektor. Det viser at det er mulig»

Hotelleier og miljøforkjemper Petter A. Stordalen

«Vi må handle nå, mens vi har en sjanse»

Klimakommisær Connie Hedegaard

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:zeronorge since:2011-11-21', interval: 6000, title: 'Zero-konferansen', subject: 'Zero-konferansen', width: 485, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();
Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin