Gå til sidens hovedinnhold

- Kan si mye negativt om meg selv

Men kritikken har ikke gått inn på Gerd-Liv Valla. Se hele intervjuet.

I intervjuet som ble sendt på TV 2 tirsdag kveld, redegjorde Gerd-Liv Valla for hvordan hun har oppfattet den offentlige oppvasken med tidligere venn og LO-kollega Ingunn Yssen.

Dette er det første store tv-intervjuet som er gjort med Valla etter at hun 9. mars i år valgte å gå av som LO-leder.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo (abonnement)

- Vanvittig
Fougner-utvalget, som ble satt til å undersøke forholdene internt i LO, konkluderte med at Gerd-Liv Valla var en mobber og en person som mangler både empati og selvinnsikt.

Gerd-Liv Valla har ikke klart å ta utvalgets kritikk alvorlig.

Her kan du se et utdrag av TV 2s intervju (artikkelen fortsetter).

193929

Alvorlige påstander
Hun kjenner seg åpenbart ikke igjen i beskrivelsen, og beskriver påstandene som «hårreisende». Likevel er hun opptatt av hvordan andre oppfatter konklusjonen fra Fougner-utvalget.

- Det er veldig alvorlig å karakterisere noen som at de mangler empati. Det kan være noen som tar det for god fisk. For meg er det viktig for meg at det er mange som ikke synes det. Det er faktisk det, innrømmer Valla i det eksklusive TV 2-intervjuet.

Hun synes mediekjøret mot henne var hardt å takle og forteller at hun måtte hente fram tryggheten i seg selv.

- Det var tøft å møte forsidene i avisene hver eneste dag. Jeg gikk ikke inn i hver eneste linje, alt som sto om meg og alt som ble sagt på tv og i radio. Jeg skjermet meg, sier Valla.

- Jeg tenkte som så: «Hva er det godt for - å lese hver eneste dritt-ting som står om meg?» Det hadde bare en funksjon, og det var å bryte meg ned, forteller den tidligere LO-lederen.

- Yssen er røff
Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen hadde vært kollegaer gjennom mange år, og var også venner privat. At Yssen anklaget Valla for mobbing og trakassering i det offentlige, mener Valla er helt uforståelig.

- Ingunn Yssen er ikke en person som lar seg mobbe. Jeg mener at hun er en person som sier fra, og som har evne til å si ifra, mener Valla, som forteller at de to har hatt en direkte tone seg imellom.

- Ingunn Yssen og jeg kjenner hverandre. Vi kan være røffe. Jeg kan være røff. Men det kan Ingunn Yssen også - i høyeste grad, sier Gerd-Liv Valla til TV 2.

- Yssen taklet ikke jobben
Den tidligere LO-lederen tror at Ingvild Yssen hadde vanskelig for å håndtere at hun ikke presterte tilstrekkelig i den stillingen hun var ansatt i, nemlig som leder for Internasjonal avdeling i LO.

- Det er et stort fagfelt, i en av LOs største avdelinger. Det er et stort og komplisert arbeidsfelt, påpeker Valla.

Valla tror at det som gikk ut over jobben til Yssen, var at ikke hadde noen erfaring fra fagbevegelsen.

- Både jeg og andre visste jo dette. Men jeg valgte å tro at dette skulle gå fint. Det gjorde det ikke. Dessverre, konkluderer Gerd-Liv Valla.

Beinhard lederstil
Gerd-Liv Valla har stilt høye krav til seg selv og sine medarbeidere og skjønner at hun kan ha vært en krevende leder å jobbe for. Og i det politiske arbeidet har hun ofte måttet stille hardt mot hardt, noe som har vært til irritasjon for mange.

- Jeg kan ikke se for meg en LO-leder som ikke blir sint, og som ikke gir uttrykk for det. Du må vise følelser, og du må være intens, mener Valla.

Hun tror ikke hun hadde blitt tatt like alvorlig hvis hun ikke hadde hatt evne til å uttrykke sine meninger i klartekst.

- De fleste ledere har faktisk temperament, påpeker Valla.

Sin forklaring
Torsdag kommer boken hvor Valla forteller den hele og fulle historien fra sin egen side. Hun har gitt fra seg sin topplederstilling i LO for å kunne fortelle den. Skulle hun fortsatt, måtte hun lagt seg flat og la hele stormen blåse forbi.

- Skal jeg be om unnskyldning, skal det være for noe jeg har gjort. Men jeg ville ikke gjøre ting jeg faktisk mente var feil, verken som menneske eller som leder, sier Valla til TV 2.

Hun sier at flere, også «de som har ment meg vel», har oppfordret henne til å legge det hele bak seg. Men det har aldri vært aktuelt for Valla å ikke komme med sin egen versjon.

- Min stemme skal i hvert fall stå der, så får folk tenke selv, avslutter Gerd-Liv Valla.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre