Gå til sidens hovedinnhold

Kan ta halve lønna i februar

Folk som er skikkelige somlete kan miste 50 prosent av lønnen i februar.

Det begynner å haste for deg som ikke har levert skattekortet til arbeidsgiver. Leverer du ikke kortet innen lønnsutbetaling i februar, er sjefen din forpliktet til å trekke deg 50 prosent i lønn for både februar og januar måned. Det slår paragraf § 5-4 i Skattebetalingsloven fast.

- Januar er siste måned arbeidsgiver kan bruke fjorårets skattekort. Leveres ikke nytt skattekort før lønn utbetales i februar, blir du trukket 50 prosent skatt. Leverer du ikke skattekort i februar, skal arbeidsgiver korrigere lønnen din for januar slik at du også for den måneden blir trukket 50 prosent, sier informasjonssjef Lise Halvorsen i Skatteetaten til Nettavisen.

Verken finansdepartementet eller skattedirektoratet har noen oversikt over hvor mange som somler med skattekortene.

- Det har bare de enkelte arbeidsgiverne kontroll over, sier Halvorsen.

Siste frist
- Når i februar er absolutt siste frist å levere?

- Det avhenger av når du får lønn. Etter at arbeidsgiver har fått skattekortet trenger hun eller han normalt noen dager på seg på å beregne lønnsutbetalingen. I staten får vi lønn den 12 hver måned – så skattekortet for statlige ansatte bør være inne i hvert fall første uken i februar, sier Halvorsen.

Hun opplyser at selv om mange arbeidsgivere, spesielt store, får elektronisk rapportering fra skatteetaten, skal skattekortet uansett være levert fra arbeidstaker.

- Skattekortet inneholder mange opplysninger i tillegg til skatteprosenten som arbeidsgiver trenger, sier hun.

«Når skattyter ikke legger fram skattekort, og arbeidsgiver heller ikke på annen måte har fått de opplysninger som fremgår av skattekortet, skal det foretas forskuddstrekk med 50 prosent.», slår Skattebetalingslovens paragraf § 5-5 (1) fast.

Dersom arbeidsgiver har fått elektronisk rapportering, og dermed kjenner til skatteyterens opplysninger, kan de med andre ord unngå 50-prosents-regelen.

Kan bestille nytt
Dersom du ikke finner skattekortet som Skatteetaten sendte i desember kan du bestille nytt på nettet. Du kan også bestille ved å sende en SMS til 02111 og skrive: KOPI <MELLOMROM> FØDSELSNUMMER (11 SIFFER).

- Husk å forsikre deg om at du er registrert med korrekt adresse før du bestiller kopi av skattekortet, minner Halvorsen om.

Taper ikke penger
Men dersom februar kommer og går, og du fortsatt ikke har levert inn skattekortet ditt, er det ingen grunn til å fortvile.

På kort sikt vil du naturligvis ha mindre penger å rutte med, men du taper ingenting når det kommer til stykket. Uavhengig av skattekortet skal du betale en viss prosentandel skatt i 2010. Dersom du blir trukket 50 prosent skatt hele året, betyr det at du vil ha dårlig likviditet i 2010 - men at du vil få igjen tilsvarende mye på skatten neste sommer.

Dersom du har blitt trukket 50 prosent skatt i årets første tre måneder, er det også mulig å henvende seg til skatteetaten for å få nytt skattekort med lavere skatteprosent. Du vil ikke få tilbakebetalt det du har blitt trukket for mye de første månedene, men vil kunne få tilpasset skatteprosenten og betale tilsvarende mindre skatt de resterende ni månedene av året.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar