RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan takke lillebror for at han lever

Foto: ROMERIKES BLAD
Sist oppdatert:
Det eneste kreftsyke Peder (13) ønsker seg til jul, er å få være sammen med familien.

LILLESTRØM (Romerikes Blad): Peder Hornseth Nygaard er innlagt på barne- og ungdomsklinikken på Ahus. Heldigvis får han lov til å komme hjem på permisjon innimellom.

Julaften tilbringes derfor hjemme med familien. Det er ikke så mye mer Nittedal-gutten ønsker seg.

Det er kjedelig å være på sykehus, og ikke så mye å finne på for en tenåring. Ikke orker han så mye heller. Det blir mest til at Peder sitter på rommet.

– Jeg ønsker meg ikke noe til jul. Det som sto på ønskelista fikk jeg til bursdagen min. Så jeg har egentlig ingen andre ønsker. Annet enn å få lov til å være hjemme, sier 13-åringen til Romerikes Blad.

Aktiv gutt
Vanligvis er Peder en aktiv gutt. Han spiller piano, driver med akrobatikk, tegner, leser og går på ski.

Bare en uke før han fikk kreftdiagnosen, gikk han skirenn. Han følte seg veldig slapp, men forsøkte likevel å slå konkurrentene sine. Det gikk dårlig.

– Jeg forsøkte å pushe ham til å gå fortere, sa at han måtte skjerpe seg og ikke være så slapp. Det er vondt å tenke på nå, det er klart jeg har dårlig samvittighet. Men jeg kunne jo ikke vite, forteller mamma Else Karethe Hornseth (45).

– Urettferdig
Det var 14. mars i år at familien fikk den tøffe beskjeden av legene på Ahus: «Peder har kreft, han har leukemi». Etter to dager var han i gang med cellegiftbehandling. Else forteller om en vond og uvirkelig tid hun ikke glemmer.

– Det føltes urettferdig, sier Peder selv når han tenker tilbake på beskjeden han fikk.

– Jeg spurte legen om jeg kunne dø. Han svarte ja.

Lillebroren donor
Cellegiftkuren fungerte ikke, og løsningen for Peder ble beinmargstransplantasjon.

Da stilte lillebroren Jakob (10) opp som donor. En stor oppgave for en liten gutt, men inngrepet har vist seg å være vellykket.

– Bare sørg for å skrive navnet hans riktig, han er så pirkete, er Peders kommentar til brorens innsats. Med et glimt i øyet forteller han samtidig at han har skrevet «I owe you my life» på Jakobs Facebook-vegg.

Isolat
Rommet på sykehuset har akkurat plass til to stoler, en liten tv og en ekstra seng til mamma eller pappa. Ikke stort, men bedre enn å være på isolat.

– Etter transplantasjonen måtte jeg ligge isolert, og fikk bare ha besøk av mamma og pappa. Jeg bestemte meg for å sette norgesrekord i færrest dager der inne, forteller Peder.

Etter bare 13 dager var hardhausen ute igjen. Siste cellegiftkur er gjennomført, og nå er det bare å vente. Vente på beskjed om at kreften er ute av kroppen og at han er frisk.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere