RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan tjene fett på klimaendringer

Sist oppdatert:
Glem eplehøsten i Hardanger. Nå kan det snart dyrkes aprikoser og nektariner.

(iBergen.no) : Mens folk flest frykter høyere temperaturer og økt havnivå gnir matforskere seg i hendene. Om få år kan nemlig mer eksotiske frukter bli naboer til eple- og pæretrærne. Særlig har en tro på fremtidige aprikoshøster, skal vi tro Lars Sekse ved Biforsk sin avdeling i Ullensvang.

- Se på mulighetene
Sekse og hans kollegaer prøver nå å dyrke apriokser, fersken og nektariner i et felt på Lofthus. Dette er i følge Sekse de fruktene som likner mest på de som allerede vokser på Vestlandet i dag, og høyere snittemperatur gjør at han ser på dyrking av disse som et alternativ i fremtiden.

- Folk er redde for klimaendringene, men vi i landbruket må se på mulighetene, sier Lars Sekse til Bergens Tidende.

Milliardgevinst i havet
Det er ikke bare fruktdyrkerne som kan gå en varmere og mer innbringende fremtid i møte. Både den norske silde- og torskebestanden kan få en økning på 50 prosent om et tiår eller to, i følge Reidar Toresen ved Havforskningsinstituttet. Også dette skyldes et varmere klima.

Det vil sammen med en økning i makrellbestanden kunne gi en gevinst på 1,6 millarder kroner, skal vi tro Torbjörn Lorentzen og Rögnvaldur Hanneson ved Norges Handelshøyskole. De sier til avisen at dette riktig nok er et forsiktig anslag.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere