*Nettavisen* Nyheter.

Kan være verdt 4 millioner

Foto: Refsnes Gods

JELØY/OSLO (TV 2 Nettavisen): Det ene av de tre Munch-bildene som ble stjålet fra Refsnes Gods søndag kveld, kan være verd så mye som tre millioner kroner alene.

07.03.05 10:44

Maleriet det er snakk om er en original akvarell fra 1915 og heter «Blå kjole». Ifølge Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner vil et slikt maleri kunne være verdt opp mot 3 millioner kroner.

- Jeg kjenner ikke bildet spesifikt, men et akvarell-maleri fra 1915 i god stand kan koste opp mot den summen, sier Elgheim til TV 2 Nettavisen.

- Verdi avhenger av tilstand
Det ble totalt stjålet tre bilder fra Refsnes Gods søndag kveld. De to andre er originale litografier. Hver av disse kan være verdt mellom 200.000 til en halv million kroner.

Den ene heter «Selvportrett», og er et grafisk trykk med motiv av Munch selv. Det finnes ifølge Elgheim flere versjoner av dette motivet. Det andre trykket har tittelen «Portrett av forfatter August Strindberg» og finnes også i flere versjoner.

- Verdiene avhenger selvsagt av tilstanden på trykkene og om de er signert, sier Elgheim til TV 2 Nettavisen.

Lett omsettelig
- Virker det som tyvene visste hva de var ute etter?

- Jeg må nok dessverre si at det gjør det. Jeg vet ikke hva annet som henger igjen på godset, men de to litografiene er kjente trykk som er jevnlig i omløp og er dermed lett omsettelig. Akvarellen er derimot langt vanskeligere å omsette, mener Elgheim.

Han tror aktuelle kjøpere i Norge vil være klar over at de tre verkene er stjålet, noe som vil vanskeliggjøre salget.

- Men det er begrenset hva som når ut av nyheter på det utenlandske markedet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.