RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kannibalsnegle kan redde hagen

Foto: Arild Andersen (Bioforsk)
Denne 20 centimeters aggressive kannibalen elsker sneglene du hater.

(iOslo.no) Den enorme boasneglen kan redde hager over hele landet. Sneglens livrett er nemlig den forhatte iberiaskogsneglen.

- Det er mange som liker å ha boasneglen i hagen, fordi den spiser andre snegler, deriblant iberiaskogsneglen. Heller snegler enn planter, forteller leder Helen Myksvoll Singh for Planteklinikken på Bioforsk til iOslo.no.

Kannibal
Monstersneglen spiser nemlig heller snegler enn planter, ifølge Myksvoll Singh. Faktisk er den så aggressiv mot sine artsfrender at den er «den egentlige mordersneglen». En boasnegle kan også spise andre nylig døde boasnegler.

- Egentlig var det boasneglen som ble kalt mordersnegle, men når iberiaskogsneglen kom, hektet man begrepet over på den istedenfor, sier Myksvoll Singh.

- Vil du anbefale folk å «skaffe seg» boasnegler for å bekjempe iberiaskogsnegler?

- Nei, jeg vil ikke anbefale det. Den legger 7-800 egg hvert år. Jeg vil jo ikke anbefale å skaffe seg snegler i det hele tatt.

Hele landet
Likevel forteller Myksvoll Singh om en glad jordbærbonde som priser seg lykkelig for boasneglen. Han kunne nemlig opplyse om at monstersneglen satte en effektiv stopper for åkersneglenes fråtsing i bærene hans.

Ifølge forsker Trond Hofsvang er sneglen utbredt over så godt som hele landet. Den første rapporten om sneglen er fra tidlig på 1900-tallet. Hofsvang tror ikke boasneglen blir like tallrik som iberiaskog-varianten.

- Den er mer en nedbryter av råttent plantemateriale, og blir ikke like tallrik. Men de blir så store at de kan virke ufyselig, sier han til iOslo.no.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere