*Nettavisen* Nyheter.

Kaos truer Nokas-rettssaken

Advokatene til de Nokas-tiltalte krever utsettelse av saken for å få gjennomgått alt avlyttingsmaterialet, men det kan ta flere dager å få materialet utlevert.

20.09.05 13:31

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Sorenskriver Helge Bjørnestad vil vurdere spørsmålet i ettermiddag.

- Det er åpenbart at vi må få tid til å gjennomgå disse dokumentene, skriver advokat Steinar Wiik Sørvik i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

- Jeg ble forsvarer for Lars-Erik i mars og ba allerede i april om å få tilgang til avlyttingsmaterialet. Jeg har videre i fem brev tatt opp dette spørsmålet, skriver Sørvik.

- Etisk utforsvarlig
Han mener det er advokat-etisk uforsvarlig å opptre som forsvarer når man ikke har «satt seg inn i sakens akter» som dette materialet er en del av.

- Dette gjør at vi som forsvarer faktisk kan be oss entlediget om vi ikke får den tiltenkte pausen. Da stopper saken opp på ubestemt tid, inntil ny forsvarer er på plass, sier Sørvik til TV 2 Nettavisen.

Men han understreker at dette neppe skjer, fordi situasjonen er så åpenbar at ingen av de tiltalte vil forklare seg uten at de har blitt gjort kjent med innholdet i materialet.

- Det tas sikte på å avhøre de tiltalte de første tre til fire ukene, således vil saken i alle fall omrokkeres i så vesentlig grad at det kan bli vanskelig å få gjennomført på den planlagte måten, sier han.

- Ta flere dager
Statsadvokat Tor Christian Carlsen sier at det kan ta flere dager å få klargjort det omfattende materialet for forsvarerne.

- Vi vil bruke noe tid på å få utlevert materialet. Det kan ta noen dager, sier han.

- Jeg forventer at påtalemyndigheten nå jobber på spreng for å utlevere materialet. Elden har bedt om dette materialet siden januar, så hvis de nå starter på bar bakke er det en skandale, sier Ellen Holager Andenæs som forsvarer Thomas Thendrup.

- Det er jo ikke sikkert det er noe interessant i materialet, så i første omgang er det naturlig at vi får en dag til å se på det, sier hun.

Advokat Erik Lea, som representerer Alf Henrik Christiansen, sier til TV 2 Nettavisen at han mener retten bør ta fri onsdag slik at advokatene kan se over det omfattende materialet. Han poengterer at han ikke vet hvor stort det omtalte avlyttingsmaterialet er.

Hemmelig bevis
Det var etter at advokat John Christian Elden i går fikk gjennomslag i Høyesterett for å få innsyn i alt avlyttingsmaterialet til politiet, at spørsmålet om utsettelse kom opp.

Retten ble satt noe forsinket i dag på grunn av at de hadde diskutert avlyttingsmaterialet.

- Retten er satt for annen dags behandling. Denne lille forsinkelse skyldes et møte mellom rettens besetning og to forsvarerrepresentanter angående Høyesteretts kjennelse som gir forsvaret innsyn i materiale, avlyttingsmateriale. Vi er enige om at dette blir utstatt til statsadvokaten har sluttført innledningsforedrag, og etter forsvarene har gitt bemerkninger til innledningsforedrag, sa sorenskriver Bjørnestad i sin åpningsreplikk.

Dette betyr at retten vil diskutere spørsmålet før Erling Havnå skal i vitneboksen, altså i ettermiddag eller senest i morgen tidlig.

Elden er forsvareren til Erling Havnå. Han ser for seg at advokatene får en kort pause onsdag slik at man kan vurdere materialet og bruken av dette, samt å diskutere hva man skal gjøre videre.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her

- Det er jo et omfattende materiale politiet her har holdt tilbake så langt, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hemmelig telefonavlytting
Sakens kjerne er Eldens krav om at politiet må utlevere avlyttingsmateriale politiet har stemplet som «ikke relevant» for Nokas-rettssaken.

For en drøy måned siden gav lagmannsretten Elden medhold i saken, etter at tingretten først sa det motsatte.

I går, under første dag av Nokas-rettssaken, avgjorde Høyesterett at politiet ikke kan holde bevisene hemmelig.

- Jeg er godt fornøyd med at Høyesterett har fastslått at politiet ikke kan si hvilke informasjon som skal gis til forsvarere i straffesaker, sier Elden.

Flere andre advokater, deriblant Trygve Staff har varslet at de vil vurdere og be om en utsettelse som følge av det nye materialet.

Stavanger-politiet skal ha fått nærmere 250 kjennelser på å telefonavlytte privatpersoner i etterkant av Nokas-saken, og dette er den største avlyttingsoperasjonen som er gjennomført i en straffesak i Norge gjennom tidene.

To år med taper
Nå vil altså alt materialet bli lagt fram for forsvarerene i saken.

Det har tidligere vært spekulert i om både advokater og pressefolk kan ha vært blant de avlyttede. Nå vil dette en gang for alle bli avklart.

Ifølge kilder i politiet er materialet så omfattende at det vil ta to år å høre gjennom alle de hemmelige opptakene.

- Vi vil nå forholde oss til Høyesterett sin kjennelse og utlevere materiale. Det vil ta noe tid, sa statsadvokat Tor Christian Carlsen til TV 2 Nettavisen etter at kjennelsen var klar mandag. Han sier at regelverket på dette punktet har vært uklart, og at det derfor har vært nødvendig å få prøvet saken i rettssystemet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag