RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kapasiteten sprengt på UDIs nye mottak i Råde


SPRENGT KAPASITET: Det nye mottaket i Råde ble åpnet den 16. oktober, og skal ha en kapasitet til å ta imot 500 asylsøkere om dagen, men i helgen måtte flere av de som kom til Råde, sendes til Tøyen.
SPRENGT KAPASITET: Det nye mottaket i Råde ble åpnet den 16. oktober, og skal ha en kapasitet til å ta imot 500 asylsøkere om dagen, men i helgen måtte flere av de som kom til Råde, sendes til Tøyen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I helgen måtte asylsøkerne på nytt reise til Tøyen for å registrere seg.

Utlendingsdirektoratets nye mottakssenter for flyktninger i Råde åpnet for halvannen uke siden, men allerede nå er kapasiteten sprengt.

I helgen måtte mottaket si nei til å ta imot flere flyktninger.

- Vi hadde ikke en tilstrekkelig gjennomstrømning, så vi måtte la være å ta imot flere og stoppe inntaket, sier prosjektleder Knut Berntsen for ankomstsenteret i Østfold, til Nettavisen.

Blir sendt til Tøyen igjen
Dermed måtte flyktningene igjen registrere seg på det tidligere sprengte mottakssenteret på Tøyen, der registreringen ble foretatt før Råde åpnet.

- Vi måtte stoppe mottaket, og de ble registrert på Tøyen i stedet, fra lørdag kveld til søndag morgen. Det var rett og slett for å unngå urimelig ventetid. Det var nødvendig å ta unna de som kom, og med en gang de var tatt unna, kunne vi åpne igjen, sier Berntsen.

Fortsatt er det slik at politiet foretar registrering av enslige, mindreårige asylsøkere på Tøyen i Oslo.

- De må også ta det vi ikke har kapasitet til på Råde, sier prosjektlederen.

Han forteller at totalkapasiteten på Råde nå ligger cirka 80 saker under det som er behovet ved ankomst av flyktninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANGE SENGER: Mottakssenteret på Råde skal kunne ta imot 500 asylsøkere om dagen, men er kun et midlertid bosted for asylsøkere.


- Økt kapasitet om 7-10 dager

Ifølge Berntsen forventer de å ha økt kapasiten i løpet av 7-10 dager.

- Vi hadde håpet å komme opp på full kapasitet noe raskere, men det er ikke uventet at et anlegg i den størrelsesorden må ha en innkjøringsperiode, sier han til Nettavisen.

Men full kapasitet vil de ikke ha før i midten av november.

- Fremdeles kan ankomstene øke, så full kapasitet på Råde har vi ikke før i midten av november. Hovedgrunnen til det er at de skal få innstallert alt nødvendig ustyr for å få gjennomført skjermbildeundersøkelser, for å kunne avdekke helserisikoen knyttet til tuberkulose, sier Berntsen.

Han påpeker samtidig at mottakssenteret ikke er et sted asylsøkere skal bli boende, men bli registert og undersøkt før de blir sendt videre.

1867 til Norge i forrige uke
I forrige uke ankom det 1867 asylsøkere til Norge.
Det er en liten nedgang fra 2.000 uken før.

646 av asylsøkerne er syriske statsborgere. Det er en nedgang fra 931 og 895 de to foregående ukene, viser en oversikt fra Utlendingsdirektoratet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere