RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Kapteinens etterlatte så "Rocknes"

Sist oppdatert:
Den norske kapteinen Jan Aksel Juvik er blant de savnede etter Rocknes-forliset. Tydelig preget ble hans etterlatte onsdag fraktet ut til havaristedet.

- De ønsket selv å se stedet. De var der sammen med rederiets ledelse, sier medierådgiver for Jebsen Management, Per Inge Hjertaker, til NTB. Kapteinen fra Askøy utenfor Bergen etterlater seg to sønner og en datter, samboer og tre barnebarn.

Også pårørende til de savnede sjøfolkene fra Filippinene kommer nå til Bergen. Det arbeides med å skaffe dem innreisepapirer.

- Norske myndigheter har lovet at dette skal gå fort, sier Hjertaker. Han vet fortsatt ikke hvor mange som har tatt imot tilbudet fra Jebsen om å komme til Norge.

Skjermes
Alle de overlevende blir skjermet fra offentligheten. Politiet startet de første avhørene av dem onsdag ettermiddag. Disse fortsetter trolig også torsdag, ifølge NTB. Fra før av har den norske losen forklart seg.

- Han var i avhør tirsdag. Det er ikke avtalt noe nytt møte med politiet, sier advokat Øystein Horneland, som bistår losen.

De overlevende er, foruten den norske losen, fra Nederland og Filippinene. Felles for dem alle er at de snarest mulig vil dra hjem til sine kjære i hjemlandet. Den filippinske ambassaden i Stockholm har sendt over sin visekonsul til Bergen, som skal hjelpe til med dette.

- Jeg arbeider med å skaffe dem reisedokumenter, sier visekonsul Porfirio Mayo Jr. til NTB.

Grunnstøting?
To dager etter at skipet kantret, er spekulasjonene om årsaken mange. Flere eksperter mener at "Rocknes" må ha grunnstøtt. Germanischer Lloyd, som har klassifisert skipet, støtter opp om dette.

- Vi har fått noen bilder, og er sikre på at fartøyet har gått hardt på grunn. To av ballasttankene er sterkt skadd så store mengder vann kunne trenge inn. Derfor gikk den rundt, har representanter for selskapet tidligere sagt. Ifølge VG skal også noen av de overlevende ha sagt til politiet at "de kom borti noe".

Svar neste uke
Først neste uke kan vi få et endelig svar på hva som skjedde da lasteskipet "Rocknes" forliste i Vatlestraumen utenfor Bergen. 18 mennesker er omkommet etter skipskatastrofen.

Mandag og tirsdag er satt av til sjøforklaringen i Bergen. Det opplyste politiinspektør Svein Erik Krogvold til bt.no onsdag kveld.

Det er ikke klart om de 12 overlevende da vil være til stede.

Forbudt å nærme seg
Store styrker fra Sivilforsvaret og Røde Kors søkte også onsdag etter omkomne, både langs land og fra flere båter, men gjorde ingen funn. Onsdagens søk ble avsluttet da det ble mørkt.

Fortsatt er 15 personer savnet etter ulykken. Søkeområdet er utvidet noe nordover og letingen vil fortsette torsdag, opplyser informasjonssjef Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til NTB.

Onsdag ettemiddag la politimesteren i Hordaland også ned forbud for uvedkommende å bevege seg nærmere enn 50 meter fra den havarerte lastebåten "Rocknes".

- Vi driver med søk i området, og vil derfor ikke ha skipsfart i umiddelbar nærhet til skipet, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs i Hordaland politidistrikt til NTB.

Forbudet, som også gjelder under vann, ble nedlagt med øyeblikkelig virkning fra klokka 13.45.

Tre til skrevet ut
Onsdag ble ytterligere tre av de overlevende skrevet ut fra Haukeland universitetssykehus i Bergen. Dermed er det bare én av mannskapet som fortsatt er innlagt.

- Han har bruddskader, og blir værende på sykehuset noen dager til, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere