*Nettavisen* Nyheter.

Karantene på sykehjem

SMITTET: 44 ansatte og pasienter er smittet ved det kjente Madserud sykehjem ved Frognerparken i Oslo. Nå er hjemmet i karantene. Foto: (Sykehjemsetaten)

44 ansatte og pasienter er blitt smittet.

14.01.09 15:47

Det private sykehjemmet Madserud, som ligger like ved Frognerparken i Oslo, er blitt rammet av virus.

- Vi vet ikke nøyaktig hva slags virus det er, men regner med at det er det såkalte Noroviruset, sier direktør Gunnhild Bergsaker ved Nordlandia Omsorg AS, som driver sykehjemmet.

Viruset oppsto første gang på julaften, og siden da har 34 pasienter og 10 ansatte vært smittet. Deretter virket det som viruset gikk over, men på mandag kom det tilbake. Nå er i alt syv pasienter smittet, og det er innført karantene på sykehjemmet.

Tarminfeksjon
- Siden vi nå har fått det igjen, har vi innført strenge regler. Vi passer på at pasientene holder seg i ro, og at ingen går mellom avdelingene. Vi må også være veldig strenge overfor pårørende som vil på besøk. De fleste har forståelse for dette, og skjønner at det kan bidra til smitte, sier Bergsaker.

Norovirus er en mage- og tarminfeksjon som rammer mange hver eneste vinter. Viruset fører til at de rammede blir slappe, kvalme og får diaré og oppkast.

- Det er klart dette er veldig slitsomt for gamle pasienter. Vi alltid redde når gamle mennesker blir smittet av noe slikt, men heldigvis har ikke viruset fått noen alvorlige følger, sier hun.

Kan være over på to dager
Sykehjemmet vet ikke hvor lenge viruset vil vare.

- Hvis vi klarer å stoppe viruset er det over på et par dager. Pasientene er bare en smittekilde i 48 timer. Vi tar rutineprøver og sjekker dette fortløpende, sier Bergsaker.

- Hvordan har viruset oppstått?

- Det vet vi ikke, men som regel kommer det fra pårørende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.