Gå til sidens hovedinnhold

Karita nedstemt av eget parti

Ap-kvinnene lovte skattelette for single før høstens kommunevalg. I morgen, når Stortinget skal stemme over forslaget, stemmer Ap imot.

- Vi mener det er viktig å fokusere på denne gruppa. Mange sliter med å etablere seg alene. Jeg synes det er feil at folk over 30 år må flytte i kollektiv for å ha et sted å bo i storbyene, sa Karita Bekkemellem Orheim 1. august.

Onsdag skal Stortinget stemme over et forslag fra Senterpartiet om å gi skattelette til aleneboende. Men til tross for fagre løfter fra Ap-kvinnene under valgkampen, vil ingen av de andre partiene på Stortinget støtte forslaget. Ap-leder Jens Stoltenberg gikk i august umiddelbart imot forslaget fra kvinnebevegelsen i partiet.

Det synes stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er for dårlig.

- Vi synes det er trist at det ikke er større raushet i Ap når det gjelder single, sier Meltveit Kleppa til TV 2 Nettavisen.

Ber om utredning

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det riktig å gi skattelette til single?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

Sp ønsker også at regjeringen som en del av skattereformen skal utrede hvordan single kan få bedre levekår. Skaug-utvalget skal legge fram sitt forslag til skattereform før jul. SV, Frp og Kystpartiet vil også ha en slik utredning, mens regjeringspartiene og Ap synes det er unødvendig.

- Jeg kan være enig i at det er litt seint å be skattekommisjonen om å utrede skatteforhold for single nå, siden utvalget er i innspurten av sitt arbeid, men vi har forsøkt å ta opp saken tidligere uten å få gjennomslag. Vi synes det er viktig å få situasjonen for aleneboende nærmere belyst, sier Meltveit Kleppa.

Større utgifter
Hun påpeker at tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at unge, enslige under 45 år er overrepresentert blant permanent fattige.

- Denne gruppen har hatt en inntektsøkning etter skatt de siste 15 årene på bare 5 prosent. Alle grupper har hatt en vekst på omtrent 30 prosent. Samtidig har de enslige størst gjeld.

Meltveit Kleppa viser også til at single har større utgifter enn personer som bor sammen med andre.

- De er alene om å betale husleie/boliglån, kommunale utgifter, strøm og oppvarming, telefon, aviser og fjernsyn, bilhold, husholdningsutstyr og møbler.

Andre tiltak også aktuelle
Meltveit Kleppa avviser at single er en så sammensatt gruppe at det er lite hensiktsmessig å gi skattefradrag til nettopp denne gruppen.

- Når det er snakk om tiltak «barnefamilier» er det aldri snakk om at dette kan være familier med svært forskjellig økonomi, sier hun.

Sp vil forfølge situasjonen for single hvis partiet ikke får flertall i Stortinget onsdag.

- Vi kan ta saken opp i kommunalkomiteen gjennom blant annet å forslå at single skal få lavere kommunale avgifter som for eksempel vann og renovasjon.

TV 2 Nettavisen venter på en kommentar fra Karita Bekkemellem Orheim om saken.

Les også:

Ap-kvinner vil gi skattelette til single

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året