*Nettavisen* Nyheter.

Karita vil tvinge SV i kne

Karita Bekkemellem vil stå hardt imot SV for å få tiltak mot tvangsekteskap i den nye utlendingsloven.

20.02.07 07:18

DRAMMEN (Nettavisen): Statsråden fikk mandag overrakt en utredning om tvangsekteskap fra hjelpeapparatet i Drammen.

- Jeg er veldig, veldig glad for at denne regjeringen er modig og vil komme med tiltak mot tvangsekteskap. Hadde det vært våre etniske ungdommer som dette handlet om, så ville det vært på førstesiden av Dagbladet og VG hver dag, sier familie- og likestillingsministeren til Nettavisen.

Mot internoppgjør
Mens SV forsøker å komme seg til hektene etter det sviende nederlaget om soldater til Afghanistan, forbereder Ap nå én ny sak som vil virke som salt i åpne SV-sår.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) la i forrige uke fram et forslag om å endre loven for å bekjempe tvangsekteskap. Det nye forslaget åpner for at en person må ha jobbet eller tatt utdanning i Norge i fem år etter avsluttet grunnskole for å kunne inngå ekteskap med en borger fra et ikke-EØS-land.

Storm i SV
I likhet med forslaget om 21-årsgrense for ekteskap med ektefeller utenfor EØS-land har dette forslaget skapt storm i SV. Men Bekkemellem (Ap) sier at det ikke vil nytte for SV å vise til at det nå er «deres» tur til å få gjennomslag for en sak i den rødgrønne regjeringen.

- Regjeringen gjør vurderinger i hvert enkelt sak. Det blir helt feil å knytte denne saken opp mot Afghanistan-saken, sier hun.

Bekkemellem vil ikke si hvilke tiltak hun konkret går inn for, men det er ikke tvil om at de to sentrale Ap-statsrådene står imot SV i tautrekkingen om den nye utlendingsloven.

- Bryter loven
Bekkemellem var mandag i Drammen for å få informasjon om hvordan kommunen har jobbet mot tvangsekteskap. Fire år etter at det ble ulovlig å tvangsgifte personer i Norge, er Drammen kommune den eneste kommunen i landet der noen er dømt for den kriminelle handlingen.

Dette mener Bekkemellem er et for lavt tall.

- Barn og unge skal ikke utsettes for tvangsgifte og omskjæring. Det er helt uforenelig med norsk lov, sier hun.

Vil kontrollere jenters sexliv

Helt ferske tall viser at barnevernet i 2005 og de ti første månedene av 2006 hadde befatning med totalt 63 barn som handlet om tvangsekteskap. Forskerne Anja Bredal og Lill Salole Skjerven ved Universitetet i Oslo skriver i sin undersøkelse om de mener at fokuset på tvangsekteskap blir en for snevert.

- Ofte dreier det seg om kontroll av unge jenters seksualitet. I tillegg til tvang til ekteskap handler det om forbud mot å ha kjæreste eller guttevenner i det hele tatt, skriver de i sin rapport.

Hvis en slår sammen denne kategorien med tvangsekteskap, hadde barnevernet kontakt med totalt 276 berørte barn i 2005 og i 2006 fram til oktober.

Denne tvangen blir gjennomført gjennom strenge regler, overvåking, fysisk og psykisk vold, trusler, trakassering og krenkelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.