EKEBERG, OSLO (Nettavisen): Søndag meldte Nettavisen nyheten om at politiet i Oslo øst og Natteravnene i hovedstaden skulle hastemøtes tirsdag.

Bakgrunnen er at Natteravnene på Stovner og Vestli, i Oslo øst, fikk stein kastet etter seg lørdag kveld. Én person ble truffet i hodet og fikk kuttskader. Han ble også fraktet vekk i ambulanse. På møtet ble det besluttet at Natteravnene skal fortsette å patruljere i Oslo øst, men et fåtall av av dem blir fjernet fra oppgaven, som er basert på frivillighet.

- Vi har fått noen tilbakemeldinger på at noen av Natteravnene har gitt noen kommentarer. Det gjelder noen få personer som har fått beskjed om at de nok bør gjøre noe annet enn å gå natteravn fordi de ikke passer der oppe, sier generalsekretær i Natteravnene Lars Norbom til Nettavisen.

- Det gjelder noen svært få personer som har misforstått rollen som natteravn og fremstått som noe mer autoritær enn det vi ønsker at en natteravn skal. Ved å sette i verk flere tiltak, samtidig som politiet øker sin tilstedeværelse, så regner vi med å bli mottatt på en god måte.

Les også: Rapport: Ungdomskriminaliteten i Oslo øker

Hunden må bli hjemme

- Hvem er det som har gitt dårlige tilbakemeldinger på Natteravnene det gjelder?

- Det har vi hørt fra forskjellige steder. Jeg har ikke enkeltpersoner jeg kan si har sagt det, men det er en samlet oppfatning. Men det gjelder noen svært få, tre-fire personer.

Møtet ble gjennomført på Stovner politistasjon og varte i cirka tre timer. Et annet tiltak for å få bukt med problemene med ungdommer i Oslo øst er at Natteravnene ikke lenger skal kunne ha med hund når de patruljerer.

- Vi har gjort noen korreksjoner med tanke på vår rolle. Når vi nærmer oss ungdommer så vet jeg det har blitt reagert på at noen har med hundene sine når de patruljerer. Det har de fått negative reaksjoner på. Det innstiller vi nå. Skal du gå natteravn der oppe så går man ikke lenger med hun, sier Norbom.

- Mange er skeptiske til dyr generelt og oppfatter det unødig provoserende.

Etter møtet med politiet ble det i korte trekk bestemt at det skulle iverksettes fire tiltak:

  • Enkelte natteravner fjernes.
  • Hunden må bli hjemme.
  • Politiet skal øke sin tilstedeværelse.
  • Det skal rekrutteres flere natteravner.

Lørdagens steinkasting skjedde under en måned etter at politiet stoppet Natteravnenes patruljering i Stovner- og Vestli-området. Årsaken var et angrep på Natteravnene fredag og lørdag 20. og 21. april. Ungdommene ropte da skjellsord og kastet stein mot Natteravnene.

BLOGG: De unge spør: Hvorfor tas ikke gjenglederne?

Politiet sa ja til «natteravning»

4. mai tillot politiet igjen at Natteravnene kunne patruljere. Nettavisen var på slep lørdag 13. mai og natt til søndagen. Da truet ungdommer Natteravnene både med at de skulle skytes og bli kastet stein etter.

De siste ukene og månedene har det vært en rekke negative oppslag fra Oslo øst og sør etter skyte- og voldsepisoder. Angrepene på Natteravnene, som er basert på frivillighet, har også vakt sterke reaksjoner fra politikere og politiet.

Alle voldshendelsene har ført til at alle de borgerlige partiene i Oslo har krevd høring om problemene i Oslo. Byrådsleder er blant dem som kan bli kalt inn for å forklare seg.

I tillegg vil de borgerlige partiene kalle inn politiet, bydelene og frivillige organisasjoner til høringen i juni.

En rekke personer er pågrepet etter flere skyteepisoder, mange av dem er også varetektsfengslet.

- Problem lenge før innvandrerne kom

Tidligere har også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) uttalt at Oslo ikke tåler mer innvandring, noe som fikk byrådsleder i hovedstaden Raymond Johansen til å reagere.

I et intervju med Nettavisen i begynnelsen av mai uttalte strafferettsadvokat Vidar Lind Iversen at ungdomskriminalitet var et problem i Oslo lenge før innvandrerne kom.

Les også: Raymond Johansen forsvarer Oslo

Han er selv vokst opp på Romsås, ett av problemområdene i Oslo øst på 70-tallet.

- Ungdomskriminalitet i Groruddalen og områdene på østkanten var problemområder lenge før det kom folk med innvandrerbakgrunn.

- Problemene er sammensatt, men det skyldes ikke innvandring, eller innvandrere, alene. Ofte er det en kombinasjon av at ungdommene føler seg stigmatisert, fattigdom, manglende oppfølging fra skolen og at det ikke er andre fritidstilbud i områdene. Og for mange er det for dyrt å drive med fotball, for eksempel.

Lind Iversen deltok selv flere ganger i slåssing og ungdommene fra hans område var beryktet og stigmatisert.