*Nettavisen* Nyheter.

Kastet pasient-opplysninger i søpla

I denne søppelkassen midt i Oslo sentrum ble hundrevis av pasientopplysninger funnet lørdag.

31.12.06 09:42

Lørdag formiddag dumpet en tilfeldig forbipasserende over en stor bunke pasientopplysninger i en åpen sprinkelcontainer sentralt i Oslo.

- Glipp, sier fysioterapeuten som kastet papirene.

Reagerer kraftig
Det dreier seg om en større mengde kopier av refusjonskrav fra en privatpraktiserende fysioterapeut. De 500-600 dokumenter inneholder personopplysninger som navn, adresse, personnummer, bokommune, diagnose og dekningsgrad.

Overtrampet kan få store følger for fysioterapeutens praksis. Han kan få en advarsel, eller i verste fall miste bevillingen.

Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), reagerer kraftig på opplysningene Nettavisen presenterer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Opprydning i kommunen
Byrået vil tirsdag 2. januar få klarhet i om vedkommende fysioterapeut har avtale med, eller er ansatt i Oslo kommune.

- I tillegg kommer vi uansett til å be alle bydeler om å skjerpe rutinene. Det er klare rutiner for pasientjournaler, som må bli fulgt opp, sier Listhaug.

Hun ønsker at fylkeslegen skal se på papirene og vurdere om fysioterapeuten skal få beholde lisensen.

Hva Oslo kommune kan gjøre er avhengig av hvilke avtaler personen eventuelt har med lokale myndigheter.

- På generelt grunnlag er det ikke akseptabelt at man hiver journaler i en container. Nettopp fordi at lovverket er veldig strengt på pasientjournaler, påpeker Listhaug.

- En glipp
Den privatpraktiserende fysioterapeuten vedgår ved første kontakt med Nettavisen ikke at det er begått en uheldig feil, og mener papirene i tråd med rutinene er kastet i en makuleringsmaskin som tømmes en gang i uka.

- Det er skjedd en glipp, sier vedkommende til Nettavisen etter å ha sjekket saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

En praktikant skal ha fått beskjed om å kaste papirene i makuleringsmaskinen, og deretter kastet disse i den åpne søppelkassen, der det ellers ligger ledninger og annet spesialavfall.

- Uholdbart

Helsepolitiker Trond Jensrud (Ap) i Oslo Bystyre reagerer også på funnet.

- Sånne ting er det jo veldig klare regler på. De som er ansvarlig for dette har begått helt klare brudd både å på juridiske og etiske bestemmelser for alle som har med journaler og den type personlige opplysninger å gjøre.


- Man kan ikke skylde på en praktikant etter min mening. Det gjør det ikke bedre hvis vedkommende ikke forstår at dette er alvorlig. Hvis man trodde at dette var håndtert som det skulle og ikke helt har forstått hva som har skjedd kan man si at dette er en miss, men med pasientopplysninger så skal ikke det forekomme. Verken hos privatpraktiserende leger eller fysioterapeuter, offentlige kontorer eller myndigheter, mener Trond Jensrud.

Taus
Fysioterapeuten vil ikke kommentere hendelsen ytterligere.

Parkeringsplassen der papirene var dumpet tilhører et forretningsbygg, men er offentlig tilgjengelig. Den ligger over et større parkeringsområde, og etter det Nettavisen erfarer er det vanlig at folk går ut i den etasjen der søppelkassen står, for så å måtte gå ned til den vanlige parkeringsplassen.

Dette skjedde også da Nettavisen var på stedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.