Under sendingen av Dagsnytt 18, mandag, var komiker Yousef Hadaoui, programleder for Svart Humor i NRK invitert for å diskutere Komiprisen som ble delt ut denne helgen, etter at prisutdelingen har fått kritikk for at få kvinner var nominerte og for at det var få flerkulturelle i salen. Sammen med Hanoui i studio var leder av Komikerprisen Trond Kvernstrøm og komiker Trine Lise Olsen.

Kort tid etter at diskusjonen har startet, avbryter Hadaoui Kvernstrøm og tilsynelatende snakker til noen utenfor studio. Han banner og får beskjed av programleder Espen Aas om at han må forklare hvorfor han banner og hva det er som skjer, og at han ellers må forlate studio.

- Jeg vet ikke om dere ser det selv? spør Hadaoui.

- Jeg tror de som følger med heller vil foretrekke at du deltar i debatten, svarer Aas.

Se klipp fra sendingen øverst i saken.

- Der er døren

Til slutt sier Hadaoui:

- Nei, dette klarer jeg ikke ass. Du må faen meg holde kjeft ass, sier Hadaoui, igjen mens Kvernstrøm har ordet, og tilsynelatende til noen utenfor studio.

- Jeg tror du skal forlate studio og så rydder du opp i det der ute, og så gjør vi ferdig debatten her. Vi kan ikke ha deg sittende bannende på lufta. Der er døren, sier Aas.

Reagerer på Twitter

Nettavisen har mandag fått telefon fra en radiolytter som forsto pent lite av hva som skjedde under Dagsnytt 18-sendingen. Også på Twitter har flere reagert.

«Bravo Espen Aas. Dette håndterte du fint.», skriver en.

Dagsnytt 18-programleder, Fredrik Solvang, mener Aas også kunne vært enda strengere.

«Du er alt for høflig, @NRKesp1. Det er lite humor i å bevisst sabotere.»

«Denne seansen på dax18 vinner neppe en humorpris.», mener kommentator og debattansvarlig i TV 2, Mathias Fischer.

«Uansett hva som nettopp skjedde på dax18 må man gi kred til @NRKesp1 for å takle det hele veldig profesjonelt», skriver leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, med henvisning til programleder Espen Aas.

Det er det imidlertid ikke alle som er enig i:

«Ryddig og profesjonelt av Espen Aas å kaste ut en debattant pga banning? Dere er en gjeng sauer. Har han ikke bannet selv direkte fra UK? Om noe trenger vi mer banning i dax18»

Les også: Frp-politiker anklager NRK-programleder for å være respektløs

Planlagt stunt

Ifølge NRK røper Hanoui utenfor studio at det hele var et stunt. Opptrinnet skal, ifølge komikeren vises på Satirisk denne uken. NRK skriver at de forstår det slik at Hanoui skal ha forsøkt å gi inntrykk av at en ulv fulgte ham inn i studio.

– Man må jo «spice opp» litt, da. Det var litt tørt og så er det på en måte noen som snakker til meg hele tida. Så det var litt vanskelig å høre på hva han hadde å si når det er en «dude» som snakker til meg, legger komikeren til.

NRK-redaktør Kyrre Nakkim har ikke like mye til overs for opptrinnet. Han påpeker at det legges opp til en seriøs debatt, og beklager at noen bruker arenaen til humor.

– Vi legger opp til en seriøs debatt om det vi mener er et seriøst tema. Vi inviterer relevante deltakere og vi beklager at noen velger å bruke vår debattarena til humor, sier Nakkim til NRK.

Han mener det først og fremst er beklagelig overfor de andre deltakerne.

– Når vi har humorister inne, kan hva som helst skje. Det har vi opplevd før. Det er jo synd om vi ikke også kan diskutere de temaene uten å være redd for å bli en del av et prosjekt, sier Nakkim til NRK.